Diyetisyen Naile Ganioğlu, Haber Vakti için kaleme aldığı yazısında Ramazan'da beslenmeye dair önemli önerilerde bulunuyor:

Ramazan biz Müslümanlar için çok önemli bir ay. Önemli bir ay fakat ne kadar uygun geçiriyoruz? Gösterişli sofralar, tıkanırcasına yeme sendromu, israf, çöpe atılan yemekler..

Diğer durumlar kişilerin kendi tercihi ama tıkanırcasına yeme sendromuna bir çare bulmak şart. Yaklaşık 16,5 saatlik açlık, ardından 10 dakikada bitirilen yemekler sonrasında mide kramplarına, halsizlik ve baş ağrısına kendini bırakıyor. Vücudumuza ekstra eziyet ediyoruz yani..

PEKİ NASIL OLMALI?

Ramazan ayı organların detoks ayıdır. Vücut besin sindirme yerine kendini yenilemeye başlıyor. Eğer biz bu ayı iyi değerlendiremezsek yine yaşlı bir vücutla devam ediyoruz. Sahur ve iftarda tıkanırcasına yediğimizde bu özelliğinden yararlanamıyoruz yani.

10 Altın Öneri

1. En önemli faktör su! 2-2,5 litre su içmeye devam ediyoruz.

2. Sahur için mutlaka kalkıyoruz. "Yatmadan yerim yatarım" düşüncesinden vazgeçiyoruz.

3. Sahurda mutlaka bir yumurta yiyoruz.

4. Sahurda olabildiğince kahvaltı tarzında tüketiyoruz ya da çorba, yoğurt gibi besinler de tercihler arasında olabilir.

5. Tam tahıl ürünler her zamanki gibi ilk tercihimiz. Tam tahıl ekmek, bulgur.. Tabi ki Ramazan pidesi de arada tercihlerinizden olabilir.

6. İftarı 2 öğüne bölüyoruz. İlk öğünde su, hurma, çorba, salata tercih edip 10-20 dakika ara veriyoruz.

7. İftarın 2. öğününde ana yemeklerimizi tabağımızı doldurmadan midemize kulak vererek tüketmeliyiz. Yanına yoğurt ya da cacık mutlaka eklemeyi unutmuyoruz.

8. Hücre yenileyici etkisi olan inciri mutlaka beslenmenize dahil edin. Ayrıca kabızlık olmaması için de kuru kayısı ya da kuru erik de bu tercihler arasında olabilir.

9. Akşam yemeğinizin yanında susuzluğunuz gitmesi adına kuru meyvelerden yapılan şekersiz hoşaf ya da taze meyvelerden yapılan kompostolardan 1 kepçe içebilirsiniz.

10. Gelelim tatlılara. En güzel ve hafif tatlı dondurma tabi ki. Günde 2 top dondurmayı geçmemek şartı ile her gün tüketebilirsiniz. Ara da tercihen sütlü tatlılar da bu gruba girebilir.

Hakkını verebildiğimiz bir Ramazan geçirmek dileğiyle. Hayırlı Ramazanlar.

Sağlıkla kalın..