Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başdanışmanı ve Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (SADAT) kurucusu Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, İngiliz Sunday Telegraph gazetesine konuştu. Adnan Tanrıverdi, Türkiye'nin SADAT gibi "onlarca belki de yüzlerce şirkete ihtiyacı olduğunu" savundu. SADAT internet sitesinde kendisini, "Uluslararası savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek Türk şirketi" olarak tanımlıyor.

Sunday Telegraph, Tanrıverdi'nin 2012'de eski meslektaşlarıyla kurduğu SADAT'ın amacının Müslüman ülkelerin ordularını Avrupa'nın yardımına ihtiyaç duymayacak şekilde yetiştirmek olduğunu aktarıyor. SADAT'ın internet sitesinde, "SADAT Savunma'nın misyonu İslam dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak dünya süper güçleri arasındaki hak ettiği yerini almasına yardımcı olmaktır" ifadesinin yer aldığı vurgulanıyor.

MUHALEFETİN İDDİALARI

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Sunday Telegraph, haberinde, Tanrıverdi'ye Türkiye'de muhalefet tarafından yöneltilen eleştirileri ise şöyle aktardı: "Tanrıverdi, aynı zamanda 2016 yılındaki darbe girişimi sırasında cumhurbaşkanına perde arkasında destek vermekle de suçlanıyor. SADAT yetkililerinin İstanbul'da darbenin püskürtüldüğü sırada sokakta saldırgan bir şekilde kavganın içinde yer aldığı öne sürülüyor." "Bu şüpheler daha çok Erdoğan'ın Tanrıverdi'yi darbe kalkışmasından kısa bir süre sonra baş askeri danışmanı olarak atamasının ardından güçlendi. Tanrıverdi bu yılın başında SADAT'ın Mehdi'nin dönüşüne ön ayak olacağı (Tanrıverdi, 'Mehdi gelecek. Ortamı buna göre hazırlamalıyız' demişti) şeklindeki sözlerinin ardından istifa etti." "İki yıl önce ise laik bir muhalif siyasetçi olan (İYİ Parti Genel Başkanı) Meral Akşener, SADAT'ın Türkiye'nin Karadeniz kıyısında hükümet yanlısı milisler için eğitim kampları kurduğunu iddia etmişti. Akşener'e göre bu grupların amacı seçimlerin Erdoğan'ın lehine olmaması halinde karışıklık çıkarmaktı."

TANRIVERDİ İDDİALARI YALANLADI

Sunday Telegraph'a konuşan Tanrıverdi ise bu iddiaları reddederek "Sizce 10'dan az danışmanı olan bir şirket, darbe girişiminin bastırılmasında rol oynamış olabilir mi" diye sordu.