Herkesin merakla beklediği Black Friday döneminin ne zaman olduğu en çok merak edilen konulardan biri. E-ticaret platformları her geçen gün çeşitli indirim ve kampanyalar ile alışveriş severlere çeşitli imkânlar sunsa da birçok kişi yılın en büyük indirimlerinin yapıldığı Black Friday’i bekliyor.

Peki Black Friday 2022 hangi güne denk geliyor? Tarihine baktığımızda Amerika Birleşik Devletleri’nde Şükran Günü’nün ertesi günü olan Cuma’ya denk gelen Black Friday, 1961 yılından itibaren Kara Cuma olarak anılmakta. Aslına bakılırsa söz konusu büyük indirim gününün tarihi 1932 yılına dayanmakta ve Noel alışverişi olarak bilinmektedir. 

Marketlerin erken saatte açıldığı ve geç saatlere kadar kepenk indirmediği bu özel günde, birçok kişi Noel alışverişi için mağazalara akın ederek, hem kendileri hem de sevdikleri için hediyeler alırken, Noel dönemi ihtiyaçlarına yönelik alışverişlerini de tamamlardı. Yıllar içerisinde söz konusu alışveriş gününe olan talep arttı ve 1961 yılındaki o meşhur gün yaşandı. 

1961 yılının Şükran Günü ertesi Amerika Birleşik Devletleri’nin Philadelpihia eyaletinde yaşanan karmaşa ve izdiham, yıllar içerisinde büyüyen bu alışveriş alışkanlığının zirveye ulaştığı gün olarak tarihteki yerini aldı. O gün yaşanan izdiham ve karmaşa sonrasında Black Friday yani Kara Cuma olarak anılmaya başlayan gün aslında alışveriş yapmak isteyenler için fırsat dönemi olarak ifade edilebilir. 

Kara Cuma olarak anılsa da o günden itibaren firmalar ve mağazalar özel indirimlerini arttırdı. Yıllar içerisinde ABD’den Avrupa ülkelerine de yayılan bu alışveriş çılgınlığı, alışveriş alışkanlıkları ve ticaretin şeklinin değişmesi ile de başka bir forma kavuştu denebilir. Türkiye’de de her yılın belirli bir dönemine işaret eden Black Friday, alışveriş sevenlerin heyecanla beklediği günler olarak her geçen gün daha çok talep görmekte.

alışveriş kadın kampanya indirim

Efsane Cuma, Muhteşem Cuma, Kasım İndirimleri…

Dünya’da e-ticaret alışkanlığının artması ve pastadaki payını büyütmesi ile birlikte, Black Friday indirimleri mağazalardan çok pazaryerlerinin indirim dönemi haline geldi denilebilir. Elbette başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hala mağaza temelli indirimleri de ifade etmeye devam ediyor ancak Türkiye’deki hali Efsane Cuma, Muhteşem Cuma veya Kasım İndirimleri gibi isimlerle belirli bir döneme işaret ediyor.

Genellikle Kasım ayının büyük bir bölümünü kapsayan indirimlerin genel adı olarak ifade edilen Black Friday, birçok marka ve pazaryerinin çeşitli kampanyalar yaptığı bir döneme işaret ediyor. Bu yıl 25 Kasım gününe denk gelen alışveriş dönemi, öncesinde ve sonrasında devam eden indirimlerle tüketicilerin ilgisini çekse de büyük indirim oranlarının söz konusu günde görüldüğü unutulmamalı. Saatlik veya anlık olarak ciddi indirim oranlarının tanımlandığı özel günde, ihtiyacınız olan birçok ürüne en ucuz fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Genel olarak değerlendirildiğinde Noel alışverişinden doğan bu ifade, yıllar içerisinde hem insanların talepleri hem de ticaretin değişim yaşadığı kırılma noktaları sebebiyle evrensel bir seviyeye ulaştı. Tüketim kültürünün en büyük örneklerinden biri olan Black Friday, günümüzde dünyanın birçok bölgesinde geçerli bir alışveriş festivaline işaret ediyor. Ekonomik olarak ciddi bir işlem hacminin yaşandığı dönem, özellikle fiyatların çok yüksek olduğu ülkelerde çok daha büyük bir heyecanla bekleniyor. 

Türkiye özelinde de, ekonomik fiyat dalgalanmalarının fazlaca olduğu ve fiyatların bu denli yükseldiği günlerde, insanların ihtiyaçlarına yönelik alışveriş listelerini Kasım ayı için hazırladığı gerçeği aşikar. Her geçen gün değişen döviz kurları nedeniyle özellikle ithal ürünlerde yaşanan fiyat değişimlerini çok fazla hissetmek istemeyen tüketiciler, Black Friday 2022 indirimleri ile yaşadıkları kaybı en aza indirerek diledikleri ürüne sahip olmak isteyeceklerdir.