Çin'in başkenti Pekin'de, 'sıfır vaka' politikası sayesinde dünyanın geri kalanına nazaran daha az olsa da yine de artış görülen koronavirüs vakalarının yarattığı tedirginlik içinde Kış Olimpiyat Oyunları resmen başlıyor.

2008 Pekin Yaz Olimpiyat Oyunları’ndaki açılış seremonisini de tasarlayan film yönetmeni Zhang Yimou bugün Pekin Ulusal Stadyumu’ndaki açılışın da koreografisini üstlendi.
Hem yaz hem kış olimpiyatı düzenleyen ilk şehir olarak tarihe geçen Pekin'deki bu oyunlara toplamda 91 ülkeden sporcu katılıyor. Toplam 15 branşta yapılacak oyunlar 20 Şubat’ta sona erecek.

Olimpiyat türkiye

Daha önce kış olimpiyat oyunlarında hiç madalya kazanamayan Türkiye, Pekin'e 6’sı kayak 1’i patende olmak üzere 7 sporcuyla gitti: Kayakta alp disiplininde Özlem Çakıroğlu ve Berkin Usta, kayakla atlamada Fatih Arda İpçioğlu, kayaklı koşuda Özlem Ceren Dursun, Ayşenur Duman ile Yusuf Emre Fırat, kısa kulvar sürat pateninde Furkan Akar.

ABD'li kayak yarışçısı Mikaela Shiffrin ve artistik buz pateninde olimpiyat şampiyonu Japonya Hanyu Yuzuru ve Hollandalı sürat patencisi Ireen Wüst kış olimpiyat oyunlarının merakla beklenen yıldızlarından.

Olimpiyatlar, Kovid-19'un yayılmasından korunmak amacıyla sporcu, görevli ve gönüllülerin yer aldığı etkinlik alanlarının şehirden yalıtıldığı 'kapalı devre' sisteminde gerçekleştirilecek. Açılış, kapanış törenleri ve müsabakalar için bilet satılmazken izleyici grupları davetle müsabakalara getirilecek.

Olimpiyat

Uygurlara yönelik hak ihlalleri gerekçe gösterilerek ABD'nin başını çektiği bir dizi ülke ise diplomatik boykot kararı aldı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) basın toplantılarında, röportajlarda veya sosyal medya üzerinden siyasi açıklamalara izin verildiğini, ancak tüm bunların yarışmalarda veya madalya törenlerinde yeri olmadığını vurgulamıştı.