Amerikalı bir kadının müzayedede yalnızca 34,99 dolara aldığı heykelin paha biçilemez bir sanat eseri olduğu anlaşıldı. Antik Roma döneminden kalma heykel bu yılın sonuna dek San Antonio Sanat Müzesi’nde sergilenecek.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinin Austin kentinde yaşamını sürdüren bir kadın, Goodwill mağazasında beklenmedik bir keşfe imza attı. Laura Young adını taşıyan kadın, 2018 yılında ikinci el eşya mağazasında 23 kiloluk bir heykel almıştı. Büst için 34,99 dolar ödeyen Young, heykelin kesinlikle bu edere değeceğini düşünmüştü. Ancak eserin 2 bin yıllık bir büst olduğu çok sonra ortaya çıktı.

antik roma büstü 2

San Antonio Express-News kaynaklarına açıklamalarda bulunan Young şöyle konuştu:

“Romalı görünümüne sahipti. Eski görünüyordu. Güneş ışığında çok ama çok özel olabilecek bir şeye benziyordu.”

Young öngörüsünde haklı çıktı. Sotheby’s adlı açık artırma şirketinin danışmanlarından birisi, bahsi geçen heykelin M.Ö 1. yüzyıl ila M.S 1. yüzyıl arasında Julio-Claudian Hanedanı dönemine tarihlendiğini doğruladı.

“Bir Adamın Portresi” şeklinde isimlendirilen heykel, geçen çarşamba günü San Antonio Sanat Müzesi’nde görücüye çıkarıldı. Heykel bir yıl boyunca orada sergilenecek.

Young daha önce de aynı mağazadan yine düşük bir fiyatla satın aldığı bir tabloyu 63 bin dolara satmayı başarmıştı.

Bununla birlikte Young büstün kökenini keşfetmekten dolayı heyecanlı olduğunu fakat onu elinde tutamadığı ya da satamadığı için biraz burukluk yaşadığını da ifade ediyor.

“Her ihtimalde, heykelin uzun ve kaotik tarihinin ufak bir parçası olduğum için mutluyum. Ona sahipken evimde harika görünüyordu.”

Antik Roma Büstü Almanya’ya İade Edilecek

Sanat eseri, II. Dünya Savaşı’nda ortadan kaybolduğu Almanya’ya iade edilecek.

Müzenin internet sitesinde yer alan açıklamada şunlar söylendi:

“Eser bir zamanlar Almanya’nın Aschaffenburg kasabasında Bavyera Kralı I. Ludwig’in Pompei’deki bir evi model alarak inşa ettiği Pompejanum adlı evde duruyordu.”

Müzenin açıklamasına göre müttefik devletlerin savaş uçakları Aschaffenburg’u hedef alıp Pompejanum’a hasar verdikten sonra büst ortadan kaybolmuştu.

Açılamaya göre savaşın ardından ülkesine dönen ABD’li bir askerin heykeli Teksas’a getirmiş olabileceği öne sürüldü.

Heykeli 2018’de satın alan Young, büste dair Alman yetkililere bilgi verdiğini ve eserin Bavyera Devlet Sarayları İdaresi’ne iadesi için gerekli düzenlemeleri sağladığını açıkladı. Tüm bu süreç tamamlanana dek Teksaslılar büstü müzede görmeye devam edebilecek.

Young, verdiği demeçte şunları kaydetti:

“70 ila 80 yıldır saklı kalmıştı. Görülmeyi ve incelenmeyi hak ettiğini düşündüm.”

Heykelin Sextus Pompey’e Ait Olabileceği Düşünülüyor

Uzmanlar büstün çok büyük ihtimalle ömrünü babasının intikamını almaya adayan Sextus Pompey’e ait olduğunu düşünüyor.

Sextus’un babası Büyük Pompey eski müttefiki Julius Caesar’a karşı iç savaş başlatmıştı. Mağlubiyetin ardından Mısır’a kaçan Pompey orada suikasta uğramıştı.

San Antonio Sanat Müzesi çalışanlarından Lynley McAlpine heykele dair şöyle konuştu:

“Bu bir kanun kaçağının portresi, bir tür devlet düşmanı. Böyle bir şeye sahip olmak alışılmadık bir şey. Birinin onu korumuş olması ilginç. Böyle bir şeyi sergilemek tehlikeli olabilir.”

 The Independent