Fas’ta salı günü 32 metre derinliğindeki kuyuya düşen 5 yaşındaki Rayan’ı kurtarma çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Ülkenin kuzeyindeki Şafşavan kentinde yaklaşık 5 gündür gece gündüz süren kurtarma çabalarında yatay sondaj işlemine başlandığı bildirildi.

Küçük çocuğa ulaşmaya sadece 2 metre kaldığı açıklanırken toprak kayması riski nedeniyle çalışmaların yavaşlamaması ve kurtarma ekibinin zarar görmemesi için zemine büyük ve geniş demir borular döşenerek ilerleniyor. Böylece demir borularla tünel oluşturulması hedefleniyor.

Kurtarma ekibinin başındaki Abdülhadi Tamrani, bu sabah TV 2M kanalına yaptığı açıklamada “İkinci kurtarma adımı tamamlanmak üzere” dedi. Kurtarma ekibinden Abdülselam Makudi de, “Neredeyse ulaştık. Üç gündür durmadan çalışıyoruz ve çok yorgunuz ama bütün ekip canla başla çalışıyor” diye konuştu.

Kurtarma ekipleri gece de çalışmaları sürdürdü.

Sivil savunma ekipleri çocuğu kurtarmak için zamanla yarışırken, Rayan’ı çıkarmak için bir kişiyi kuyuya indirme çabaları kuyunun çok dar olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ELLERİYLE KAZIYORLAR

Fas'ta büyük heyecan ve endişeyle takip edilen kurtarma çabalarında ekipler günlerdir buldozerlerle kuyunun çevresini kazıyor. Ekipler artık çalışmalara insan gücüyle devam edecek.

Bölgenin kayalık bir arazi olması, kurtarma çabalarının zorlaşmasına neden oldu. Ekipler, zaman zaman bazı yerleri elleriyle kazıyor.

Çok sayıda kişi kurtarma çalışmalarını heyecanla takip ediyor.

‘HALA HAYATTA’

Fas medyası, dün kuyuya indirilen kamerada çocuğun hala hayatta olduğunun görüldüğünü ama başından yaralandığını aktarmıştı.

Bölge son 5 gündür epey soğuk ve Rayan'ın kuyuya indirilen yiyecekleri yiyip yemediği bilinmiyor. Çocuğa su ve oksijen tüpü de gönderildi.

Bölgede, Rayan'ı kuyudan çıkar çıkmaz hastaneye götürecek bir helikopter hazır bekliyor.

Küçük çocuk, babasının kuyuyu onardığı sırada düşmüştü. Rayan'ın annesi, ilk başta çocuğun kuyuya düştüğünün fark edilmediğini belirtti.

Kaza Fas'ta en önemli gündem olurken, sosyal medyada da #SaveRayan (Rayan'ı Kurtarın) etiketi trend topic oldu.

Rayan'ı kurtarma operasyonunun Fas ve dünya kamuoyunda geniş yer bulmasının ardından yüzlerce kişi kazı çalışmasının olduğu İğran köyüne ulaşmaya çalışıyor. Polis kazı alanındaki insan yoğunluğunu azaltmaya çalışırken, köye girişler de kontrol altına alındı.