İYİ Parti lideri Meral Akşener, Millet İttifakı’na katılmak istediğini açıklayan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş’ı ziyaret etti. Akşener, “Sayın Baş’ın yaptığı çağrının arka planını, gerekçelerini öğrendim ve o teklifi altılı masaya götüreceğim” dedi.

Akşener’in ziyaretinin ardından siyasette “altılı masa yedili mi oluyor” polemiği başlarken masadaki kaynaklar, BTP’nin katılımına sıcak bakmadıkları mesajlarını verdi ve özetle şu değerlendirmeleri yaptı: “Başlangıçta olsaydı belki olabilirdi ama şu aşamada çok yol yüründü. Bayağı bir mesafe alındı. Çalışmalarda son aşamaya gelindi. Söylem birlikteliğinde son aşamaya gelindi. Altılı masa altılı olarak kalır. Bundan sonra bu konuda ısrarcılık demek ‘masayı dağıtmayı gönlüm arzu ediyor ama yol bulamıyorum’ demekten başka bir şey değildir. Biz diyoruz ki altılı masa tek başına karar vermeyecek, istişare edecek, müzakere edecek ve mutabakatla karar verecek diyoruz. Hiçbir siyasi parti liderinin haberi olmadan ‘davet edeceğim, sizin taleplerinizi dile getireceğim’ bunu çok doğru bulmuyoruz. Prensip olarak bu doğru değil. Bu masada bir karar alınacaksa mutabakatla alınabilir. Eğer bir lider davet edilecekse bir mutabakat sonrasında davet edilmesi uygun düşer.”

‘BAŞKA PARTİLER DE VAR’

Altılı masanın istişare, müzakere ve mutabakatla çalıştığına işaret eden kurmaylar, masaya katılmak isteyen başka partilerin de olduğunu belirterek şu değerlendirmeleri yaptı: “BTP’nin şahsında olan bir şey değil, katılmak isteyen başka partiler de var, ‘biz de altılı masaya dahil olmak istiyoruz’ diyorlar. Ama bu süreçte olmaz. Altılı masanın şu aşamada genişlemesine ihtimal vermiyoruz. Ama ileriki süreçlerde seçim zamanı ittifaka katılmak isteyenler olabilir ya da ortak cumhurbaşkanı adayına destek açıklayanlar olabilir. Bu aşamada bundan sonraki toplantıların yedili, sekizli şeklinde devam etmesi ihtimal dahilinde değil. Seçim zamanı seçim işbirlikleri başka bir şey.”

Kurmaylar, “Şu olabilir, İYİ Parti kendi içine alabilir. Trabzon’dan birinci sıra milletvekili adayı yapacağı konuşuluyor, oradan yapabilir, ona saygı gösteririz” yorumunu da yaptı.