Euronews'in haberine göre; Avrupa Parlamentosu'na özellikle Rus zenginlerinin faydalandığı Avrupa Birliği'ndeki "altın pasaport" uygulamasına son verecek bir tasarı sunuldu. Yatırım karşılığında Rus zenginlerine vizelerin verilmesinin derhal durdurulması ve pasaportların Avrupa Birliği genelinde 2025'ten itibaren tamamen yasaklanması tekliflerini içeren tasarı çarşamba günü oya sunulacak.

Altın pasaport sektörü 2011 ile 2019 yılları arasında Avrupa Birliği üye ülkelerine 20 milyar eurodan fazla yatırım yapılmasını sağladı. Fakat birçok AB ülkesinde yıllardır uygulanan sistem Avrupa Birliği'nin çerçevesini neredeyse hiç belirlemediği bir konu olma özelliğine sahip.

Kıbrıs ve Malta gibi birlik üyeleri, bu sistem sayesinde büyük gelirler elde ederken Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Finansal Politikalar sorumlusu Valdis Dombrovskis Letonya'da başbakan olduğu dönemde başarılı bir altın pasaport programını ülkesinde uygulamaya sokmuştu.

Avrupalı yasa yapıcılar, parlamentoya sundukları raporlarında bu programların kaldırılmasının bazı ülkeler için ağır ekonomik sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu sebeple programların zamana yayılarak kaldırılması teklifinde bulunan politikacılar, kuralların ve kontrollerin kabul sürecinde daha katı hale getirilmesini öneriyor. Sistemden en fazla faydalanan Ruslara kalış izni veya vize verilmesi konusunda ise sürecin derhal durdurulması isteniyor.

Komisyon teklife "soğuk" bakıyor

Teklifin parlamentoda oylanmasının ardından yasalaşması için komisyon tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Avrupa Adalet Komiserlerinden Didier Reynders, parlamenterlere yaptığı konuşmada Avrupa yürütme organının vatandaşlık satımının durdurulmasının gerekliliği konusunda "hem fikir olmadığını" belirtti. Komisyon'un üye ülkeleri Ruslara dönük bu uygulamayı durdurmaya zorlamak yerine "öneri" olarak sunabileceğini ifade etti.

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bir hafta önce Rus zenginlerin "altın vize ya da pasaport" uygulamasından faydalanmasını askıya almıştı.

Avrupa Komisyonu bu uygulamayı bir çok kere eleştirmiş ve Bulgaristan, Kıbrıs ile Malta'ya karşı kural ihlali soruşturması açmıştı.

Kıbrıs uygulamaya Kasım 2020'de son vereceğini açıkladı fakat Avrupa Komisyonu ülkenin halihazırdaki başvuruları tamamlamayı planladığını belirtiyor.