OPEC+ toplantısından çıkan sınırlı üretim artışı kararı ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler sonrası petrolde yeniden aşağı yönlü seyir ağırlık kazandı. 

ABD ham petrolü Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu yana ilk kez 90 doların altına indi. Brent petrol yüzde 3'e yakın düşüşle 94 dolara kadar geriledi.

Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) liderleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), iki ülkenin politikalarına yakın kaynakların verdiği bilgiye göre dünyanın bu kış ağır bir arz krizi yaşaması halinde, petrol üretiminde "önemli bir artış" yapmaya hazır olduklarını belirttiler.

OPEC ve birlikte hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubu, dünkü toplantısında Eylül ayı için petrol arzını günde 100 bin varil artırma konusunda uzlaşmıştı.

Dünya Gazetesi'nin haberine; OPEC+'nın dünkü açıklama metninde grubun mevcut üretim kapasitesine nadir görülen bir atıfta bulunularak ek kapasitenin "son derece kısıtlı" olduğu vurgulandı ve "arzdaki ağır aksaklıklara" karşı rezervlerde petrolün tutulmasının gerekebileceği belirtildi.

İlk bakışta, bu durum Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırma konusunda neredeyse hiç yerinin olmadığını tasdikliyor gibi gözükmekte. Fakat Suudi Arabistan ve BAE'ye yakın üç kaynağa göre, iki Arap ülkesi arz krizinin kötüleşmesi halinde petrol üretimini "önemli miktarda" artırabilir.

Kaynaklardan biri, "Bu kış Avrupa'da doğalgazın olmaması ve yılbaşında Rus petrol satışlarına fiyat tavanı getirilmesi ihtimaline karşı, şu anda her varili piyasaya süremeyiz" diye belirtti.

Kaynaklar olası arz artışının miktarını belirtmeseler de, Suudi Arabistan, BAE ve diğer bazı OPEC üyesi ülkelerin yaklaşık günlük 2.0-2.7 milyon varil petrol üretmeye elverişli ek kapasitesi olduğunu ifade ettiler.