ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini yüzde 0 ve 0,25 aralığında sabit tuttu. Varlık alım azaltımını 30 milyar dolara çıkarttı.

ENFLASYON UZUN SÜREDİR FED'İN HEDEFİN ÇOK ÜZERİNDE SEYREDİYORDU

Noktasal grafikten 2022 için üç faiz artışı beklentisi çıktı. 2023 için de üç faiz artışı beklentisi belirlenirken 2024 için de 2 artış beklentisi öne çıktı.

İki hafta önce Fed Başkanı Jerome Powell bankanın tapering temposunu yükseltmeyi düşünebileceğini söyleyerek piyasa aktörlerini şaşırtmıştı.

Yüksek fiyatların Kovid-19 salgını kaynaklı arz ve talep dengesizliklerine bağlı olduğunu yineleyen Powell, "Son birkaç ayda fiyat artışları ekonomide çok daha geniş bir alana yayıldı, daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşünüyorum." demişti.

Powell, enflasyonun uzun süredir Fed'in yüzde 2 hedefinin çok üzerinde seyrettiğine işaret ederek, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılmasının zamanı olduğunu söylemişti.

Fed'in araçlarını yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmediğinden emin olmak için kullanacaklarını vurgulayan Powell, yüksek enflasyonun gelecek yılın ortalarına kadar sürmesinin beklendiğini belirtmişti.

ABD'DE ENFLASYON 39 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI

ABD'de Kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış kaydetmişti. Söz konusu veri 1982'den bu yana en yüksek artışa işaret etmişti. Aylık bazda bakıldığında ise enflasyonun yüzde 0,8 olarak kaydedildiği görülmüştü.

Ayrıntılar geliyor...