ABD'nin yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuştu. Toplantı Hegseth'in katıldığı ilk NATO Toplantısı olarak tarihe geçti.
Donald Trump yönetiminin Ukrayna konusundaki tutumuyla ilgili mesajlar veren Hegseth, "Mesajımız açık, kan dökülmesi durmalı ve bu savaş sona ermeli." dedi.
Hegseth, Trump'ın Amerikan halkına ve Avrupalı liderlerden çoğuna, savaşı durdurmanın ve kalıcı bir barışa ulaşmanın en önemli öncelik olduğunu "açıkça belirttiğini" dile getirerek, "(ABD Başkanı Donald Trump) Bu savaşı diplomasi yoluyla sonlandırmayı ve hem Rusya'yı hem de Ukrayna'yı masaya getirmeyi amaçlıyor ve ABD Savunma Bakanlığı bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olacak." diye konuştu.
'2014 ÖNCESİ SINIRLAR TALEBİ GERÇEKÇİ DEĞİL'
Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umorev'un da katıldığı toplantıda müttefiklerine ilk hitabında Hegseth, "Sizin gibi biz de egemen ve müreffeh bir Ukrayna istiyoruz ancak buna Ukrayna'nın, 2014 öncesi sınırlarına geri dönmenin gerçekçi olmayan bir hedef olduğunu kabul ederek başlamalıyız." ifadesini kullandı.
Hegseth, "Bu hayali hedefin peşinden gitmek yalnızca savaşı uzatacak ve daha fazla acıya neden olacaktır. Ukrayna için kalıcı bir barış, savaşın tekrar başlamasına engel olmak için sağlam güvenlik garantilerini içermelidir." tespitini yaptı.
UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİNE RET
Hegseth, "ABD, Ukrayna için NATO üyeliğinin müzakereyle ulaşılacak çözümden doğacak gerçekçi bir sonuç olduğuna inanmıyor. Bunun yerine herhangi bir güvenlik garantisi, yetenek sahibi Avrupalı ve olmayan birlikler tarafından desteklenmeli. Bu birlikler Ukrayna'ya barış gücü olarak konuşlandırılırsa, NATO dışı bir görevin parçası olarak, 5. maddenin kapsamı dışında olmalılar." dedi.
Ayrıca, temas hattının sağlam bir uluslararası denetiminin olması gerektiğini vurgulayan Hegseth, sözlerine şöyle devam etti:
"Açık olmak gerekirse, herhangi bir güvenlik garantisinin parçası olarak, diplomasiyi daha da etkinleştirmek ve Rus savaş makinesini finanse eden enerji fiyatlarını düşürmek için Ukrayna'ya ABD birlikleri konuşlandırılmayacaktır."
Hegseth, "Avrupa güvenliğinin sağlanması, NATO'nun Avrupalı üyeleri için bir zorunluluk olmalıdır. Bunun bir parçası olarak Avrupa, Ukrayna'ya gelecekteki askeri yardımın ezici bir çoğunluğunu kendisi sağlamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.