Küresel ekonomide resesyon endişelerinin güçlenmesi, birçok uluslararası şirketi maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorladı.

Resesyon öngörülerinin artmasıyla birçok uluslararası şirket, süreçten en az zararla çıkabilmek amacıyla maliyetlerini düşürmek için yeni yatırımlarını durdurmaya ve işten çıkarmalara gitmeye başladı.

Yükselen enflasyon ve yavaşlayan talep şirketleri küçülmeye gitmeye zorlarken, teknoloji, finans, gayrimenkul ve medya sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerden işten çıkarma haberleri art arda geldi.

Özellikle ABD'de, iş gücü piyasasının sıkılığını korumasına karşın yılın ilk yarısında işten çıkarma dalgası öne çıktı.

İşten çıkarmaların teknoloji şirketlerinde yoğunlaşması dikkati çekiyor. İşten çıkarmalar konusunda bazı şirketler Kovid-19 salgınının etkilerini öne sürerken bazıları da hızlı büyüme dönemlerindeki aşırı işe alımlara işaret ediyor.

ABD'de Netflix gibi büyük teknoloji şirketleri bu yıl işten çıkarmalara imza atarken, Robinhood, Glossier ve Better 2022'de çalışan sayısını önemli ölçüde azaltan teknoloji şirketlerinden sadece birkaçı oldu.

Küresel insan kaynakları hizmetleri veren Challenger'in verilere göre, yükselen enflasyon ve yavaşlayan talep şirketleri baskı altına alırken, teknoloji sektöründeki ABD'li işverenler, geçen ay 4 bin 404 kişinin işine son vererek Ocak - Nisan dönemine göre yaklaşık 9 kat daha fazla işten çıkarma yaptı.