Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal savaşında istediğine ulaşamayan Rusya, askeri bakımdan da tükenme sinyalleri veriyor. Uzmanlara göre güdümlü modern silah sistemleri tükenen Moskova, aralarında Uluslar arası anlaşmalara göre kullanımı yasak olan mühimmat da dahil depoya kaldırdığı füzeleri kullanıyor.

Hedef sapması yüksek olan bu füzelerin sivil kayıpların yaşanmasında en büyük neden olduğu da ifade ediliyor. Konuya ilişkin İngiltere ordusu istihbaratı da geçtiğimiz geçen hafta bir rapor hazırlamıştı.

İNGİLTERE ORDU RAPORUNDA NÜKLEER BAŞLIKSIZ FÜZE TESPİTİ

Raporda İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın nükleer başlıkla uçak gemilerini yok etmek için tasarlanan 1960'ların ağır gemisavar füzesini Ukrayna'da, kara hedeflerine karşı kullandığını belirtmişti. Raporda, bu 5 buçuk tonluk Kh-22 füzelerinin nükleer olmayan başlıklarla kara saldırılarında kullanıldığında hedeften sapma oranları yüksek olduğu için ciddi hasar ve zayiata neden olabileceği belirtildi. İngiltere Savunma Bakanlığı raporu, Rusya'nın bu eski füzeleri kullandığını çünkü modern füze sayısının yetersiz kaldığını öne sürdü.

RUSYA 2 BİN GÜDÜMSÜZ FÜZE ATTI

İngiltere Savunma Bakanlığı raporundan sonra ABD basını da Rus katliamını verilerle ortaya koydu. New York Times, savaşın başlangıcından bu yana Rusya tarafından Ukrayna'ya 2 binden fazla güdümsüz füze atıldığını kullanıldığının tespit edildiğini yazdı. Gazete haberinde bu kullanılan füzelerin 210'unun uluslararası anlaşmalarla göre yasaklanmış olduğu da vurgulandı.