Von der Leyen, Avrupa Parlamentosunun Strazburg'da düzenlenen Genel Kurul oturumunda konuştu.

Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizi
AB'nin bir yandan insani yardım sağlarken, diğer yandan kaynak ve transit ülkelerle yoğun diplomasi içinde olduğunu vurgulayan von der Leyen, insan kaçakçılığını da yakından izleyerek yaptırım seçeneklerini değerlendirdiklerini belirtti.

Von der Leyen, Irak'ın vatandaşlarını geri almaya başladığına değinerek, "Irak ile bu iyi iş birliğini memnuniyetle karşılıyoruz ancak çok daha fazla göçmen, tuzağa düşürülmüş duruma. Birleşmiş Milletler kuruluşları ile onların evlerine dönmesi için birlikte çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Gönüllü geri dönüşler için 3,5 milyon avroya kadar finansman sağlayacaklarını duyuran von der Leyen, "Bir kez daha tekrarlayım. AB kendi halkını şiddetle bastıran bu rejimi tanımıyor." ifadesini kullandı.

Von der Leyen, sınırdaki durumun "bir göç krizinden çok Minsk rejiminin AB'yi istikrarsızlaştırmaya yönelik adımı" olduğunu vurguladı.

"AB sınırlarındaki bu tür hibrid saldırıları kınıyoruz"
Oturumda söz alan AB Konseyi Başkanı Charles Michel de şöyle konuştu:

"Yasa dışı göçü, can kaybını, göçmenlerin kaçakçılar tarafından sömürülmesini önlemek için dış sınırlarımızı tam olarak kontrol etmeye kararlıyız. Göçmenlerin sıkıntılarının siyasi amaçlarla kullanılmasını kabul etmeyeceğiz. AB sınırlarındaki bu tür hibrid saldırıları kınıyoruz."

Michel, AB'nin diplomatik çabaları neticesinde Belaruslu yetkililerin tepkilerinin şu ana kadar olumlu olduğunu ancak karar vermek için çok erken olduğunu ve temkinli yaklaşılması gerektiğini kaydetti.