ABD'nin Ohio eyaletinde 1. Dünya Savaşında Fransa'nın Almanlara karşı kimyasal silah olarak kullandığı ölümcül Fosgen gazı da taşıyan yük treninin raydan çıkması sonucu meydana gelen yangın nedeniyle, binlerce bölge sakini tahliye edildi.

Ulusal ve uluslararası medyada yer alan haberlere göre, trende taşınan kimyasal madde miktarının, resmi rakamlarda açıklananın çok üzerinde olduğuna, bölge sakinlerinden gizemli rahatsızlıklar ve hayvan ölümlerine ilişkin bilgiler geliyor.

The Indipendent gazetesi, "çevre felaketi" olarak nitelediği olaydan etkilenen ve tahliye edilen Ohio eyaletindeki Doğu Filistin kasabası sakinlerinin, yetkililerin "güvenli" raporuna rağmen evlerine dönmek istemediklerini aktardı. Birçok kasaba sakini, geri dönmeden önce, evlerinden alınacak hava numunelerinin sonuçlarını görmek istiyor.

Gazetenin haberinde, bölge sakinlerinin, baş ağrısı, göz yanması, öksürük ve halsizlik gibi birçok şikayetine yer verilirken, bölgedeki kümes hayvanları ve balıkların felaket sonrası ölümlerini belgeleyen görüntüler paylaşıldı.

Çevreye yayılan kimyasal maddenin zararlarına değinen New York Post gazetesi de trenin taşıdığı zehirli kimyasalların miktarının, açıklananın çok üzerinde olduğunu yazdı.

Çevre aktivisti Erin Brockovich, sosyal medya platformunda, ABD'nin Çevre Koruma Ajansının (EPA) tren işletmecisine gönderdiği yasal tebligat raporunu alıntılayarak yaptığı paylaşımda, "Bu yüzden insanlar hükümete güvenmiyor. Bir yandan, çevreyi kirleten ve kirletmeye devam eden zararlı maddelerin olduğunu söyleyip diğer yandan insanlara 'her şey yolunda' diyemezsiniz." eleştirisinde bulundu.

KİMYASAL MADDE TAŞIYAN TREN KAZA YAPTI, 50 ARABA DOLUSU ZEHİRLİ MADDE AÇIĞA ÇIKTI!
Ohio'da 13 Şubat günü tehlikeli bir olay yaşandı. Kimyasal madde taşıyan bir tren kaza yapınca, taşıdığı "vinil klorür" açığa çıktı. Tren, şehir merkezinin çok yakınındaki bir istasyondan geçtiği için, tüm şehir bir anda kara bir dumana boğuldu. Amerika'da faaliyet gösteren "West Virgina Water" isimli içme suyu tedarikçisi bir şirket konuyla ilgili hemen açıklama yaptı. Guyandotte Nehri'ne kimyasal madde karıştığını belirten şirket, su arıtma çalışmalarına başlandığını dile getirdi.

SU ŞİRKETLERİ "SU İÇMEYİN!" DİYOR, YETKİLİLER SORUN OLMADIĞINI İDDİA EDİYOR
Yaşanan skandalın hızla duyulmasıyla birlikte, içme suyu şirketleri bölgedeki halkı su içerken dikkatli olmaya çağırdı. Fakat Ohio eyaletinin resmi yetkilileri herhangi bir sorun olmadığını iddia ediyor. Olayı örtbas etmeye çalışan yetkililer, işler çığrından çıkınca kazayı doğruladı fakat büyük bir sorun olmadığını kaydetti.

FOSGEN GAZI NEDİR?
Fosgen gazı  kusma ve solunum güçlüğüne neden olabilen oldukça zehirli bir gaz ve Birinci Dünya Savaşında silah olarak kullanıldı.

KAZA BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI
The Guardian'a konuşan Demiryolu Çalışanları Birliği'nin (Railroad Workers United) sekreteri Kaminkow yaşanan kazanın buz dağının sadece görünen kısmı olduğunu ifade ederek  "Eğer bir şeyler yapılmazsa, durum daha da kötüleşecek ve bir sonraki raydan çıkma felakete yol açabilir." dedi.

ABD'DE HER YIL YAKLAŞIK 4,5 MİLYON TON ZEHIRLİ KİMYASAL MADDE DEMİRYOLU İLE TAŞINIYOR
ABD Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre her yıl yaklaşık 4,5 milyon ton zehirli kimyasal madde demiryolu ile taşınıyor ve tehlikeli madde taşıyan ortalama 12 bin vagon her gün şehir ve kasabalardan geçiyor.

OLAY ANINDA YAYIN YAPAN GAZETECİ TUTUKLANDI
Vali Mike DeWine açıklama yaparken olay yerini canlı yayınlamaya çalışan muhabir Evan Lambert polis tarafından yere itildi ve elleri kelepçelendi.

 Muhabir Lambert daha sonra yaptığı açıklama iyi olduğunu "Vali konuşurken yayınımı yarıda kesmem gerektiği söylendi" ifadelerini kullandı.

PATLAMAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Yetkililer olayda can kaybı ve yaralanma olmadığını belirtirken, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

BİDEN YÖNETİMİ OLAYI KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

Çevre Koruma Ajansı (EPA) patlama sonrası düzenli olarak hava raporlarının incelendiğini belirtti. EPA yaptığı açıklamada, "ABD EPA, Doğu Filistin topluluğu boyunca hava izlemesi yapmaya devam ediyor. Yangın söndüğünden beri hava izleme, toplulukta şu anda olaya atfedilebilecek herhangi bir endişe düzeyi tespit etmedi." dedi.

Yerel bir tehlikeli madde uzmanı olan Sil Caggiano, yerel WKBN-TV kanalına verdiği demeçte, "Temelde bir demiryolunu açabilmek için bir kasabayı kimyasallarla bombaladık. İnsanlara hemen evlerine dönebileceklerini söylediklerinde şaşırdım, ancak daha sonra evlerinin test edilmesini isterlerse test ettirebileceklerini söylediler. Tüm testleri yapmalarını tercih ederdim. Pek çok "eğer" var ve biz bu şeye 5, 10, 15, 20 yıl sonra bakacağız ve kanser kümeleri aniden ortaya çıkabilir, bilirsiniz, kuyu suyu kötü gidebilir" ifadelerini kullandı.