Perşembe günü gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurilla, "Gerilimi düşürmek ve Türklerin saldırmasını önlemek için yapabileceğimiz her şey önemlidir" dedi.

Kurilla, Türkiye'nin gerçekleştireceği potansiyel bir harekatın SDG'nin kontrol ettiği 28 IŞİD hapishanesini terk etmesine ve tutukluların kaçmasına sebep olabileceğini iddia etti. 

ABD'nin bölgeye bağlılığının "sahadaki asker sayısıyla değil işbirliğinin gücüyle ölçülmesi gerektiğini" söyleyen Kurilla, artık özellikle denizde daha fazla 'insansız sistem' kullandıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kasım ayı sonunda Suriye'ye bir kara harekatı sinyali vererek, "En kısa sürede tankımızla, askerimizle birlikte hepsinin kökünü kazıyacağız, bunu da böyle bilin" demişti. 

Türkiye; Suriye’nin kuzeydoğusunu, terör örgütü olarak tanıdığı SDG’nin kontrol etmesini de bir ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor. ABD’nin IŞİD’le mücadele ve devamında SDG ile YPG’yi desteklemesi, Ankara-Washington hattında bir gerginlik konusu.

Türkiye 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine 4 kapsamlı operasyon düzenledi. Bu harekatlar 2016'da Cerablus, El-Bab ve Halep'e yapılan Fırat Kalkanı, 2018'de Afrin ve Halep'e yapılan Zeytin Dalı, 2019'da Rasulayn ve Tel Abyad'a yapılan Barış Pınarı, 2020'de İdlib'e yapılan Bahar Kalkanı harekatları.