Adana mutabakatı nedir?

1998 yılında ülkemizdeki terör olaylarının artması ve terörist başı Abdullah Öcalan'a Suriye'nin sığınma hakkı vermesinin ardından Türkiye ve Suriye arasında imzalanan bir anlaşma.

1998 sonbaharındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından dönemin kara kuvvetleri komutanının Hatay'da çok sert bir açıklama yaptı ve Suriye'nin teröre destek vermesi halinde Türkiye'nin bunu savaş sebebi sayacağını vurguladı. Türkiye'nin kararlılığının ardından, ABD Başkanı Bill Clinton, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e bir mektup yazdı ve Mısır Lideri Mübarek’in arabuluculuğunda iki ülkenin diyalog kurmasını önerdi.

Türk askerinin sınırda yığınak yapmasının ardından Suriye geri adım atmak zorunda kaldı ve iki ülkeyi neredeyse savaşın eşiğine getiren gerginliğin ardından Adana'da 'Adana Mutabakatı' imzalandı.

Mutabakat, 20 Ekim 1998’de Türk heyetine başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ve Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Badr El Hassan arasında imzalandı.

Anlaşmanın ardından Elebaşı Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarak bir süre Rusya ve İtalya’da saklanması, daha sonrasında ise Kenya’da Yunanistan büyükelçiliği yakınlarında yakalanması süreçleri yaşandı.