AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'de bütçe görüşmelerinde açıklama yaptı. Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bütçeler hükümetten hesap sorma yeridir doğru. Ama aynı zamanda bütçeler Türkiye'nin yarınının değerlendirildiği, bugününde almamız gereken derslerin çıkarıldığı ortamlardır. Onun için, bu ölçekte bütçe müzakerelerini görüyoruz. 

Türkiye'nin her alanda güçlü olması sadece politik bir seçenek değil, içinde bulunduğumuz coğrafyanın bizi mecbur bıraktığı bir zorunluluktur.

Dünyanın birçok mazlum ve mağdur milletler Türkiye'nin gözünün içine bakıyor.  

(Koronavirüsle mücadele) Sağlık sistemlerinin çökmesi ve aşıya erişimde dünyanın büyük ülkelerinin bile çöktüğünü hepimiz iyi biliyoruz. Pandemi şartlarının üzerinde Türkiye, üzerine düşeni maksimum şekilde yapmaya çalıştı. 

"TEZGAHI DAĞITMAMALIYIZ"

Tezgahı dağıtanların bir daha tezgahı toparlamaları mümkün değil. Bu ana fikirle ekonomiye güç vermeye devam ettik. Bu yıl alınan tedbirlerle istihdamda tarım dışı istihdam 24 milyona ulaşmıştır. Türkiye bunlara ilave olarak cari açık problemini de ortadan kaldıracak adımları atmaya devam ediyor. 

"TÜRKİYE İTHALAT CENNETİ HALİNE GETİRİLDİ"

2013'te ne oldu? Türkiye ekonomisi yüzde 4,5'lik faiz oranına ulaştı. Faiz oranlarının bu kadar düşmesine paralel olarak Türkiye'nin 50 yıldır sırtında duran IMF yükünü kenara koyarak Türkiye yoluna devam etti. Bu çerçevede yüksek faiz düşük kur politikalarıyla Türkiye maalesef ithalat cenneti haline getirildi. Türkiye'nin ticaretinin merkezi olan Mahmutpaşa'da birtakım yabancı ülkelerin daha kalitesiz malları satılırdı. 

"SİZ KİM OLUYORSUNUZ DİYECEKSİNİZ"

Karadeniz'de niye doğal gazla uğraşıyorsunuz daha ucuzunu dünya piyasasından bulursunuz diyorlar. Be kardeşim hala mı akıllanmadın? Elden gelen öğün olmaz o da her vakit bulunmaz. Adamlar Doğu Akdeniz'de şunu yapmayacaksınız diyecekler, siz kim oluyorsunuz diyeceksiniz? Kapalı Maraş'ı açmayın diyecekler, siz onu açacaksınız. 

"ÇOK YAKINDA TÜRKİYE ÜRETMEYE BAŞLAYACAK"

Çok yakın bir tarihte Türkiye kendi uçak motorunu yapacak ve dünyayla rekabet edecek. Bunu söyleyince S-400'ler meselesinden tartışma çıkaranlar rahatsız oluyor. Güçlü Türkiye yolunda ilerleyeceğiz.

Vatandaşlarımızın bu zorlu süreçlerde nelerden etkilendiğini çok iyi biliyoruz ama önceliğimiz enflasyonu düşürmek, bütçe ve cari açığını düşürmek olarak yola devam ederken vatandaşlarımızın artan fiyatlar altında ezilmemesi için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. 

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM

Biz burada tartışmalar yaparken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız toplumumuzun bütün kesimlerinin beklediği konularda önemli kararları kamuoyuyla paylaştı. Tüm memur ve emeklilerin maaşlarını yüzde 30-35 seviyelerinde artırma kararı aldık. Ayrıca sadece doktorlara değil, sağlık çalışanlarımızı da ekleyerek yolumuza devam ediyoruz. 

50'den az kişi çalıştıran kobilerimizi kişi başına 100 bin liraya yaklaşan destek vererek daha güçlü hale getireceğiz.

MECLİS'TE GERGİNLİĞE NEDEN OLAN KONUŞMALARA TEPKİ

Bütün milletvekili arkadaşlarımızın temiz dil kullanmasının kendi şahsiyetlerinin göstergesi olduğuna inanıyoruz. AK Parti grubu için şunu söylemek istiyorum: Bu grupta oturan bütün arkadaşlarım onurlu, şahsiyetli, milletin içinde olan insanlardır.

Meclis'imizi hep beraber daha itibarlı hale getirelim. Vatandaşlarımız bu görüşmeleri izliyor. Bu Meclis itibarsız derseniz önce her birimizi kendimize hakaret etmiş oluruz, kendimizi itibarsız ve önemsiz insanlar görmüş oluruz. Madem itibarsızız, niçin 287 saat Plan Bütçe Komisyonu'nda konuştuk. 

Sayın Kılıçdaroğlu gitti, keşke burada bekleseydi. Ben hayatımda kimseye hakaret etmedim. Sayın Kılıçdaroğlu geçen sefer burada konuşurken yine hararetli bir konuşma yapmıştı. Dedik ki ya acaba Cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan eder mi? Ben bu konuşmasından sonra biraz daha yakında gördüm. Ama bizim bunu söylememiz haddimize değil. Hemen seçim diyen oldu. Önce karşımızdaki ittifakın ya da hükümetin istifa etmesini ya da erken seçim olmasını isteyen önce nasıl bir sistem öngördüğünü ve hangi cumhurbaşkanı adayıyla yerine getireceklerini de herhalde topluma açıklamalı.