BBC'nin haberine göre Almanya şu anda petrolünün dörtte birini ve gazının yüzde 40'ını Rusya'dan satın alıyor. Annalena Baerbock, arzın aniden durmasıyla petroldeki durgunlukla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'dan petrol ithalatını bir süre önce yasaklarken, İngiltere yıl sonuna kadar ithalatı aşamalı olarak durdurmayı planlıyor.

Bu haftanın başlarında Alman ekonomi enstitüleri, Rus petrol ithalatını keskin bir şekilde durdurmanın, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da 2023 yılına kadar net bir durgunluğa yol açacağı konusunda uyardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Almanya'yı, ABD ve İngiltere tarafından açıklanan Rusya'nın enerji ithalatına ilişkin kısıtlamaları yerine getirmediği için eleştirmişti.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ise ülkesinin Rus enerjisine ambargo uygulamak için "mümkün olduğunca hızlı" çalıştığını söyledi.

Baerbock, petrol ve gaz ithalatını aşamalı olarak durdurma konusunda bir "Avrupa yol haritası" izleyeceğini söyledi. Avrupa Birliği, alternatif kaynaklara geçeceğini ve Avrupa'yı "2030'dan önce" Rus enerjisinden bağımsız hale getireceğini açıkladı.

ÖNE ÇIKANLAR