SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

28 Ekim'e kadar ziyarete açık olacak ve 30 bin profesyonel ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen fuarda, dünya çapında tanınan markalar da yer aldı.

Akar ve Varank, birlikte açtı

Fuarın resmi açılışı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleşti.

“Ülkemize yönelik risk ve tehdit yelpazesi genişledi”

Burada bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Türkiye Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerek savunma ve güvenlik alanında yaptığı atılımlarla gerekse diğer ülkelerle kurduğu çok boyutlu ilişkilerle uluslararası alanda özne haline gelmiş, ülkemizin etki alanı üç kıta, ilgi alanı ise bütün dünya olmuştur. Ülkemize yönelik risk ve tehdit yelpazesi de maalesef genişlemiştir. Böyle bir ortamda, reel politik verilerle hareket ederek gelişmeleri yakından takip eden ve bu gelişmeler karşısında proaktif davranan Türkiye, bölgesinde, coğrafyalarda istikrar sağlayan ve güven veren bir ülke konumundadır.” dedi.

Bakan Akar, Mehmetçik'in yurt içinde ve sınır ötesinde FETÖ, PKK, YPG, DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı artan bir tempoda mücadele etmekte olduğunu belirtti.

“Tüm provokatif eylem ve söylemlere rağmen…”

Yunanistan’a da değinmeden geçmeyen Bakan Akar, “Biz tüm komşularımızın hudutlarına, egemenlik haklarına daima saygılı olduk, olmaya devam ediyoruz. Tek amacımız ülkemizin ve milletimizin güvenliğini sağlamaktır. Komşularımızdan da beklentimiz egemenlik haklarımıza saygı göstermeleri ve uluslararası hukuka, akla ve mantığa uygun davranmalarıdır. Tüm provokatif eylem ve söylemlere rağmen komşumuz Yunanistan ile diyalog kanallarını daima açık tutmaya büyük gayret gösteriyor, bölgemizin istikrarı için her zaman barış elimizi uzatıyoruz.

“Asıl yayılmacı Yunanistan'ın ta kendisidir”

Biz sorunlara barışçıl çözüm önerileriyle yaklaşırken, bilinen bazı Yunanlı siyasiler kendi megali idea hayallerini örtmek, saklamak için yeni Osmanlı diye bir söylem uydurdular. Bu söylemle akıllarınca Türkiye'yi yayılmacılıkla suçluyorlar. Asıl yayılmacı, kurulduğu günden bugüne burnumuzun dibine kadar gelip sürekli Türkiye'yi tahrik ve tehdit eden Yunanistan'ın ta kendisidir.” ifadelerini kullandı.

“Barış ve istikrar için gayretlerimizi sürdürüyoruz”

“Bu siyasiler, yaptıkları açıklamalarla Yunan halkına da büyük zarar vermekte” diyen Bakan Akar, şöyle devam etti:

“İki ülke arasında barışa giden yolu ve diyaloğu da sabote ve tahrip etmektedirler. Yunan siyasilerin gerçeklikten uzak, matematikten, akıldan ve hukuktan kopuk tüm yaklaşımlarına rağmen biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde barış ve istikrar için Ege'nin ve Akdeniz'in bir dostluk denizi olması, tüm zenginliklerin adil bir şekilde paylaşılması yönündeki gayretlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Her şeye rağmen.”

“Dayatmalara müsaade etmedik, etmeyeceğiz”

Akar, “Aramızdaki sorunları uluslararası düzeye taşımakla övünenler ve birilerinden medet umarak haklarımızı gasbedeceklerini düşünenler çok iyi bilmelidir ki, haklarımıza ve menfaatlerimize yönelik oldubittilere ve birtakım dayatmalara asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Tarihte olduğu gibi… Yunanistan Türkiye'yi bir tehdit olarak değil de güçlü, güvenilir ve etkin bir müttefik olarak görmeyi başarabilirse; bu hem ülkemiz, hem bölgemiz hem de NATO adına büyük bir kazanım olacaktır. Tahıl ve esir anlaşmaları, Türkiye'nin yapabilecekleri hakkında son 2 örnektir.” şeklinde konuştu.

“Uçağımızı da, tankımızı da yapacağız”

Savunma sanayideki gelişmelere de dikkat keçen Bakan Akar, “Savunma sanayide elde edilen tecrübe birikimiyle birlikte bir zamanlar hayal olan, birçok konu çok şükür bugün gerçeğe dönüşmüştür. Artık kendi tüfeğimizi, topumuzu, insansız hava aracımızı, İHA'ları, SİHA'ları, füzemizi, helikopterlerimizi, gemimizi üretebilen bir ülke haline gelmiş bulunuyoruz. İnşallah en kısa zamanda kendi muharip uçağımızı da tankımızı da üreten ülkeler arasına gireceğiz. Yapacağız. Uçağımızı da yapacağız, tankımızı da yapacağız. Durmak yok, yapacağız.” diye konuştu.

“Başka ülkelerin savunma ihtiyaçlarına da cevap verecek durumdayız”

Bakan Akar, “Artık kendi ihtiyaçlarımızın yanı sıra başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarına da cevap verecek durumdayız çok şükür. Çok iyi biliyoruz ki büyük ve güçlü Türkiye'nin yolu ekonomik ve teknolojik bağımsızlıktan geçmektedir. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Milli Teknoloji Hamlesi ülkemiz ve yarınlarımız için hayati önemdir.” dedi.