ABD'nin Alaska eyaletinde 8.2 büyüklüğünde şiddetli deprem meydana geldi. Depremin ardından tsunami alarmı verildi.

Alaska 1

ABD'NİN EN BÜYÜK EYALETİ ALASKA
Alaska, Amerika Birleşik Devletleri'nin yüzölçümü olarak en büyük ve nüfus olarak da en küçük eyaletidir. 30 Mart 1867 tarihinde Rus İmparatorluğu'ndan 7,2 milyon dolar karşılığında satın alınan Alaska, oldukça soğuk bir iklime sahiptir.

1 milyon 718 bin kilometre kare yüzölçümü bulunan Alaska'da 2016 verilerine göre 741 bin 894 kişi yaşamaktadır. Alaska, ABD'ye 3 Ocak 1959 tarihinde resmi olarak katılmıştır.

DÜNYANIN ÖLÇÜLEBİLEN EN BÜYÜK İKİNCİ DEPREMİNİ YAŞAMIŞTI
28 Mart 1964 günü gerçekleşen Alaska depremi tsunamiye neden olan doğa olaylarından. 9,2'lik şiddetiyle tarihin kayıt altına alabildiği en büyük depremler sıralamasında 2 numarada bulunuyor. Depremin neden olduğu can kaybı 139 kişi ile sınırlı kalırken, ekonomik olarak verdiği zarar günümüz parasıyla 2.29 milyar dolar civarında olarak hesaplanmıştır.

alaska 2

ALASKA NEREDE, AMERİKA'NIN NERESİNDE YER ALIYOR?

ABD’nin yüz ölçümü en büyük, nüfusu en az olan eyaletidir. Gerçekten de Türkiye’nin neredeyse iki katı büyüklüğündeki bu eyalette ancak Kütahya ilimizdeki kadar insan yaşar. Alaska sözcüğü, bu eyaletin yerli halklarından olan Aleutlar’ın dilinde “büyük ülke” anlamına gelir. Bu adı hak edecek kadar geniş bir alana yayılmış olan Alaska yüzey biçimleri açısından da büyük bir çeşitlilik gösterir.

ALASKA, Kuzey Amerika’nın kuzeybatısında Kanada, Kuzey Buz denizi ve Büyük okyanus arasında kalan dünyanın üçüncü büyük yarımadasıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nin 47. eyaletidir. Nüfusu 626.932, yüzölçümü 1.717.854 km²’dir.

Genişlik yönünden yeryüzünde Arabistan ve Hindistan yarımadalarından sonra üçüncü gelir. İklimi çok soğuk ve serttir. Hemen hemen hiç tarım yapılamaz. Büyük okyanus kıyı boyunca ormanlara, tunduralara ve arktik çöllere rastlanır. Belli başlı zenginlik kaynakları balıkçılık, (som, morina, ringa), madenler (altın gümüş, plâtin, bakır, kurşun), maden kömürü ve petroldür. Son yıllarda uranyum yatakları da bulunmuştur. Kuzey Amerika’nın en yüksek dağı McKinley (6.187 m.) de bu yarımadadadır. Alaska 1741’de Beering tarafından keşfedildi. İlk yerleşme 1783′ te oldu. 1867 yılında A.B.D. tarafından 7.200.000 altın dolar karşılığı Ruslar’dan satın alındı. 1958’de de 47. eyalet oldu.