DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, seçimleri kazanması halinde CHP Genel Başkanlığı görevini bırakmaması gerektiğini savundu. 

Habertürk yayınına katılan Babacan, "Kılıçdaroğlu CHP'den istifa etmeli mi?" sorusunu, "Etmemesi parlamenter sisteme geçiş için avantajlı" şeklinde cevapladı.

Altılı masa olarak en çok tartışılan konunun, Cumhurbaşkanı adayının partisinden hangi noktada istifa edeceği olduğunu aktaran Babacan, şu ifadeleri kullandı: 

"Üç tane seçenek vardı. Aday olduğu gün, Meclis'te yenildiği gün ya da parlamenter sisteme geçtikten sonra istifa etmesi. Bu üç tane seçeneğin de artıları, eksileri var. Biz üçüncü seçenek arasında mutabık kaldık.

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir. 'Var ise' çok eskiden kalan bir ifade. İlk taslaklarda koymuştuk bunu.

Bizim önerdiğimiz parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı partili olamıyor. Dolayısıyla Anayasa değişikliği yaptığımızda, yeni Anayasa gereği Cumhurbaşkanı partisinden ayrılmak zorunda.

Peki o güne kadar neden partisinin başında olmalı? Çok hassas bir geçiş süreci yöneteceğiz. Büyük depremin enkazını devralacağız. Çok ciddi bir ekonomik krizi devralacağız. Eğitim krizini devralacağız. Böyle bir dönemde Cumhurbaşkanının kendi partisinden ayrılması, partisi içinde yeniden bir başkan arayışı, Cumhurbaşkanının kendi partisiyle irtibatının dolayısıyla Meclis'teki grubuyla irtibatının kesilmesinin riskler oluşturacağını düşündük.

(Parlamenter sisteme geçilemezse ne olacak?) Geçilemezse o günkü şartlara bakılır. Bakarız iki sene geçti, üç sene geçti, o günkü şartlarda değerlendiririz."

"AKŞENER'İN AÇIKLAMASI YARALAYICIYDI"

Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masaya yönelik eleştirileri hakkında da şunları söyledi: 

"Görüşlerinde ısrarcı olabilirlerdi. Farklı bir görüşleri varsa Pazartesi günü gelirlerdi. Başka bir fikir olabilir diye bekliyorduk. Cuma günü biz artık yokuz bu işte açıklamasını beklemiyorduk. Üslup biraz yaralayıcıydı."

Babacan, "Masadan kalkan oldu mu" sorusu üzerine ise şu açıklamayı yaptı: 

"Hayır, olmadı. Çünkü Pazartesi günü tekrar toplantının ikinci oturumunu yapalım dedim, o da kabul gördü. O zaman çok kısa bir şey açıklayalım, ortak anlayışa vardığımızı söyleyelim dedik. Bunu tekrar değerlendirmek ve açıklama yapmak üzere Pazartesi günü saat 14.00'te açıklayacağız dedik." 

DEVA Partisi liderinin, Akşener'in açıklamasını yalanlayan sözleri ise dikkati çekti. Babacan, "Perşembe günü görüşmeye başladık ve dört gün sonra da kararımızı verdik, açıkladık aslında. Masa dağılmadı; bir parti kalktı, sonra geri geldi" dedi. 

Akşener ise, "Bir fikir ortaya koyuyorsunuz ama diğer beş kişi sadece bir konuda karar almış ve geri gitmiyor. Siz de tartışılmasını istiyorsunuz. Herkes bana masadan kalktı diyor ama öyle değil, masa kalktı. Ben masada oturmaya devam ettim" ifadelerini kullanmıştı.