ALKOLLÜ İÇECEKLERİN UZUN SÜRE KULLANILMASININ İNSAN VÜCUDUNA ZARARLARI NELERDİR?

Hassas bir makinenin dişlileri arasına çakıl taşı veya kum dökmek, o makineye nasıl zarar veriyorsa, Allah'ın her insana emanet olarak verdiği, adeta hassas ve kıymetli bir makine hükmünde olan insan vücudunda da, alkollü içkiler öyle zarar vermektedir. Yani alkollü içkileri uzun müddet kullananlarda, vücutta sayılamayacak kadar çok zararlar meydana gelmektedir.

Alkollü içkiler önce direkt temas ettiği organlara zarar verir. Meselâ ağızda kanser, yemek borusunda iltihâp hatta yemek borusu kanseri, mide de önce gastrit, sonra da ülsere sebep olur. Hatta mide delinmelerine kadar giden kötü neticelere yol açabilir. Ayrıca alkollü içkiler beslenme bozukluğu yapar. Pankreas iltihabı yapabilir. Vücudun âdeta kimya laboratuari durumunda olan karaciğere alkolün zararları pek çoktur. Karaciğerde yağlanmaya, bilahare siroza, hatta karaciğer kanserine de sebep olabilir. Bilhassa siroz deyince akla alkol gelir. Siroz, uzun müddet alkol kullananlarda sık görülen, ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.

Alkol sinir sistemi için, bilhassa beyin için son derece zararlı tesirlere sahiptir. İçki kullanan şahısta, beyinde sinir hücrelerinde tahribat, hatta ölüm görülür. Her kadeh içkinin beyinde, 10002000 civarında sinir hücresinin ölümüne yol açtığı hesaplanmaktadır. Beyinde normal bir şahısta milyarlarca sinir hücresi vardır. Ancak her seferinde bin yada iki bin kadar ölen sinir hücreleri zamanla, milyonlara varan sinir hücresi ölümlerine yol açar. Sonunda telâfi edilemeyen beyin dokusu kaybına sebep olur. Bu netice, genç yaşlarda içkiye başlayan şahıslarda, orta yaşlarda kendisini belli etmeye başlamaktadır. Hatta en sonunda akıl hastanelerine kadar düşebilmektedirler.

Ayrıca alkollü içkiler, sinirlerde iltihaba ve bozukluğa yol açar. Kalpte kalp kası bozukluğuna yol açabilir. Kansızlık yapar. Alkole bağlı şeker hastalığına yol açabilir.

Bunlardan başka, uzun müddet alkol kullananlarda, zamanla ruhî bozukluklarda meydana gelebilir. Şahsiyet bozuklukları teşekkül edebilir. İçki bulamadığı zamanlarda sıkıntılı bir hale girer. Kötü hayaller görmeye başlar.

Alkollü İçecekler, Sigara ve Madde Bağımlılığı- Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı