Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, ülkede yaşanan enerji kriziyle ilgili yaptığı açıklamada Angela Merkel yönetimini sert sözlerle eleştirdi.

Almanya'nın Merkel döneminde artan Rus gazı ve petrolüne olan ağır bağımlılığını eleştiren Özdemir, şimdiki hükümete yıkıcı bir durumun miras kaldığını söyledi.

"Vladimir Putin isimli suçludan gaz ihtiyacımızın yüzde 60'ını almanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum" diyen Özdemir, "Yeterli enerjimiz olup olmadığını belirleyen kişinin Putin olmasını istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Merkel dönemi politikalarıyla ilgili 'felaket' diyen Özdemir, geçmiş hükümetin enerji politikalarının tartışılması için siyasilerin katılacağı bir canlı yayın düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Almanya uzun süredir gaz, kömür ve petrol ithalatında ABD ve diğer Avrupa ülkelerinin itirazlarına rağmen Rusya'ya bağımlı bir politika izliyordu.

Merkel yönetimi son olarak Rusya ile Almanya'nın kuzeyi arasında doğalgaz taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının yapımına onay vermiş, ancak Ukrayna savaşının ardından hattın işletme lisansı iptal edilmişti.

Berlin yönetimi şimdi ise kış aylarında yaşanabilecek bir gaz kesintisinden endişe ediyor. Rusya, geçtiğimiz hafta Kuzey Akım 1 hattındaki gaz akışını yıllık bakım gerekçesiyle kesmişti.