Berlin İş Mahkemesi 2018'de, bir öğretmenin başörtüsüyle ders verebilmek için Berlin eyaletine karşı açtığı davayı, eyaletin çıkardığı Tarafsızlık Yasası'nı gerekçe göstererek reddetti.

Öğretmenin buna itiraz etmesi üzerine bir üst mahkeme olan Eyalet İş Mahkemesi, yerel iş mahkemesinin kararını haksız buldu ve mağdur öğretmene 5 bin 159 euro tazminat ödenmesine karar verdi.

TEMYİZE GİTTİLER
Mahkeme, Tarafsızlık Yasası'nın öğretmeni dini inancından dolayı dezavantajlı duruma düşürdüğüne hükmederken; Berlin Eyalet Yönetimi, bunun üzerine davayı Federal İş Mahkemesi'ne temyize götürdü.

Erfurt kentindeki Federal İş Mahkemesi'nde görülen temyiz davasında, başörtüsü taktığı gerekçesiyle okulda çalışmasına izin verilmeyen öğretmenin dini inancı nedeniyle ayrımcılığa uğradığı belirtilerek, Eyalet İş Mahkemesi'nin kararı onandı.

'YETERLİ SOMUT TEHLİKE' YOK
Mahkeme, Berlin eyaletinde 2005'te yürürlüğe giren Tarafsızlık Yasası'nda yer alan genel başörtüsü yasağının da anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Federal İş Mahkemesi'nin kararında, Anayasa Mahkemesi'nin 2015'te verdiği karara atıfta da bulunuldu.

Almanya Anayasa Mahkemesi, 2015'te iki kadın öğretmenin derslerinde başörtülü olabileceğine onay vererek; bu kararda da "soyut bir tehlikeden" dolayı din özgürlüğünün kısıtlanamayacağına ancak okul huzurunun bozulmasında "yeterli somut tehlike" görülmesi durumunda başörtüsü yasağının getirilebileceğine hükmetti.

ALMAN ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI
Yeniden temyize gidilen davada Almanya Anayasa Mahkemesi son kararını verdi.

Buna göre Federal İş Mahkemesi’nin başörtüsü yasağına ilişkin kararına karşı Berlin eyaletinin yaptığı temyiz müracaatını kabul edilmedi ve başörtüsü takmanın genel olarak yasaklanmaması gerektiği bildirildi.

KARAR SEVİNDİRDİ
Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, kararın sevindirici olduğunu söyledi.

Kesici, uzun zamandır Tarafsızlık Yasası'nın anayasaya aykırı olduğunu ifade ettiklerini belirterek, "Başörtülü öğretmenlerin çalışamamasının insan haklarına aykırı olduğunu söylüyorduk. Verilen karar sevindirici. İnşallah şimdi eyaletin yasayı düzenleyerek başörtülü öğretmenlere izin vermesini umut ediyoruz." dedi.