20 yıl önce yeniden Türk vatandaşlığına geçen Türk kökenli Alman vatandaşlarının, Alman vatandaşlıkları iptal edilecek. 2000 yılının baz alındığı vatandaşlık iptalleri ile ilgili Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Vatandaşlık Dairesi’nin bilgilendirme mektubunu tüm muhataplarına gönderdiği ifade edildi.

Vatandaşlık bilgileri Türkiye’den alındı

Kuzey Ren Vestfalya Vatandaşlık Dairesi’nin gönderdiği vatandaşlık iptal bilgilendirmelerinde dikkat çeken ayrıntı da Türk vatandaşlıklarının nasıl tespit edildiğiydi. Bu konuya da yine bilgilendirme metninde yer verildi. Türk vatandaşlığının tespitinde YSK’nın siyasi partilere ilettiği listelerin kullanıldığı ifade edilirken, bu konuda sosyal medya kullanıcıları da genel itibari ile Alman yetkili mercilerine hak verdi.

Alman yasaları izin vermiyor

Almanya’da kanunlar her iki ülke vatandaşlığına izin vermiyor. Eğer Alman vatandaşı olmak istiyorsanız, önce Türk vatandaşlığından çıkmanız gerekiyor. Geçmiş dönemde de tartışma konusu olan bu kanun maddesi yüzünden birçok Türk’ün Türkiye vatandaşlığından çıkıp alman vatandaşı olduğu biliniyor. Ancak hem Türkiye’ye daha kolay girip çıkmak hem de seçimlerde oy kullanmak için vatandaşlıktan çıkan Türklerin gizlice Türk vatandaşlığına geçtiği olduğu ve Alman kanunlarını çiğnediği ifade ediliyor. Yıllardır bu durumdan haberdar olan Türk makamlarının buna göz yumduğu ancak Alman makamlarının bu illegal yollara başvuranları tespit ettiği anda Alman vatandaşlığını iptal ettiği biliniyor. İlk kez bu kadar toplu halde bir vatandaşlıktan çıkarma işlemi uygulayacak olan Almanya’nın, bu durumdan olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği de merak ediliyor.