Almanya’da gerçekleştirilen genel seçimlerde, 630 sandalyeli Federal Meclis’e 19 Türk kökenli milletvekili seçildi. Geçici resmi sonuçlara göre, önceki seçimde 18 olan Türk kökenli vekil sayısı bu yıl bir artış gösterdi.

Seçimde ilk sırayı yüzde 28,6 oy oranıyla Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) alırken, SPD yüzde 10 oy kaybına rağmen 7 Türk kökenli vekil çıkarmayı başardı. Seçilen vekillerin partilere göre dağılımı şu şekilde oldu:

Papa'nın odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi Papa'nın odaları mühürlendi ve makamın boş olduğu ilan edildi
  • Sosyal Demokrat Parti (SPD): 7
  • Sol Parti (Die Linke): 7
  • Hristiyan Demokrat Birlik (CDU): 2
  • Yeşiller (Grüne): 2
  • Hristiyan Sosyal Birlik (CSU): 1

Meclise Giren Türk Kökenli İsimler

SPD’den Hakan Demir, Metin Hakverdi, Macit Karaahmetoğlu, Mahmut Özdemir, Aydan Özoğuz, Derya Türk Nachbaur ve Serdar Yüksel, Sol Parti’den Gökay Akbulut, Ateş Gürpınar, Ferhat Koçak, Cansın Köktürk, Cansu Özdemir, Cem Hamit İnce ve Mirza Edis meclise girmeye hak kazandı. CDU’dan Serap Güler ve Tijen Ataoğlu, CSU’dan Hülya Düber, Yeşiller’den ise Ayşe Asar ve Filiz Polat milletvekili olarak seçildi.

Öte yandan, Almanya’da Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen Cem Özdemir yeniden aday olmazken, Sevim Dağdelen ise partisinin barajı aşamaması nedeniyle yeni mecliste yer almadı.

Ermeni Soykırımı Tasarısına Destek Veren İsimler Yeniden Mecliste

Seçilen vekiller arasında, 2016 yılında Almanya Federal Meclisi’nde 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlayan tasarıya destek veren Aydan Özoğuz, Mahmut Özdemir ve Metin Hakverdi de bulunuyor.

Yeni dönemde Alman siyasetine yön verecek Türk kökenli vekillerin ülkedeki Türk toplumu için nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.