Futbola Altıntepsispor’da başlayan ve buradan dünya devi Barcelona’ya kadar uzanan bir başarı hikayesine sahip olan milli futbolcu Arda Turan, son yıllarda başarılı futbolundan çok özel hayatında yaşadığı skandallarla gündeme gelerek tartışma konusu haline geldi. Bu tartışmalara bir de asılsız iddialar ve siyasallaştırma çalışmaları eklenince bilgi kirliliği had safhaya çıktı.

BAYRAMPAŞA’DAN MADRİD’E

Futbola 1999 yılında Bayrampaşa Altıntepsispor’da başlayan Turan, 2000 yılında Galatasaray altyapısına transfer oldu. 2005 yılında Galatasaray A Takımı formasını giydikten sonra Manisaspor’un yolunu tutan yıldız futbolcu burada gösterdiği başarının ardından tekrar Galatasaray döndü. Galatasaray’da ortaya koyduğu başarılı futbolla A Milli Takım'a kadar yükselen Arda, burada da başarılı bir futbol ortaya koyunca artık dünyaca tanınan bir futbolcu olmuştu. 2011 yılında en fazla bonservis ücreti ödenen Türk futbolcu ünvanıyla 12 milyon euro karşılığında Galatasaray’dan İspanyol devi Atletico Madrid’e transfer oldu.

ATLETİCO’DA DÜNYA YILDIZI OLDU, BARCELONA’YA GİTTİ

Hızlı çıkışını Atletico Madrid’de de sürdüren Arda Turan, ilk sezonunda takımıyla birlikte UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası’nı kaldırdı. Attığı goller ve ortaya koyduğu başarılı futbolla takımının yıldız futbolcusu haline dönüşen Arda, 18 yıl aradan sonra takımının İspanya La Liga şampiyonu olmasına katkı sağlayarak Barcelona-Real Madrid hegemonyasının da yıkılmasında önemli bir rol oynadı. Şampiyonlar Ligi’nde de boş durmayan milli futbolcu Chelsea maçında attığı golle takımının ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde finale çıkmasını sağlayan isim oldu. Takımının ilk kez İspanya Süper Kupası’nı kazandığı kadroda da yer almayı başaran Arda Turan, 34 milyon euro karşılığında dünya devi Barcelona’ya transfer oldu. Arda Turan en fazla bonservis ücreti ödenen Türk futbolcu (34 milyon euro) ünvanını halen daha korumaya devam ediyor.

LUİS ENRİQUE ISRARLA İSTEDİ

Dönemin Barcelona Teknik Direktörü Luis Enrique, Arda Turan’ı ısrarla isteyerek şu ifadeleri kullanmıştı:

‘’La Liga'da topu en iyi kontrol edebilen ve saklayan futbolcu. Arda, Iniesta'nın yerine önemli bir alternatif olacak. Hücumlarda takımına büyük destek veren Arda, aynı zamanda Iniesta'ya nazaran fizik olarak daha güçlü. Bu da Katalan takımının aradığı özelliklerden biri’’

BARCELONA’DAKİ HOCA DEĞİŞİKLİĞİ DÖNÜM NOKTASI OLDU

Barcelona’da sezonun ilk yarısında forma giyemeyen Arda Turan, ilk iki sezonunda bir La Liga şampiyonluğu, 2 İspanya Kupası ve bir İspanya Süper Kupası kazandı. Barcelona’da Luis Enrique ile yolların ayrılmasının ardından yeni gelen teknik direktör Ernesto Valvarde ile yıldızları bir türlü barışmayan milli futbolcu, kadroda kendine yer bulamamaya başladı. Çalkantılı günlerin ardından Liverpool’a gitmesi beklenen yıldız futbolcu, Başakşehire kiralık olarak transfer oldu. İşte her şey bu noktadan itibaren başladı.

SKANDALLAR PEŞ PEŞE GELDİ

Dönemin A Milli Takım teknik direktörü Fatih Terim’le yaşadığı tartışmalar, gazeteci Bilal Meşe’ye gerçekleştirdiği saldırının ardından Milli Takım kariyerini noktalaması, bir barda şarkıcı Berkay’ın burnunu kıran yıldız futbolcu artık futboluyla değil özel hayatındaki skandallarla gündeme gelmeye başladı. Dünya devi Barcelona’dan Başakşehir’e kiralık olarak gelen Arda Turan’ın kariyerindeki bu düşüş özel hayatına da yansıdı. Başakşehir’de de istenilen başarıyı sahada ortaya koyamayan Arda’nın sezon sonu takımı Barcelona’ya dönmesi bekleniyor.

erdoğan arda turan

ERDOĞAN’A YAKINLIĞI YÜZÜNDEN CHP’Lİ TROLLERİN HEDEFİ OLDU

Son yıllarda kariyerindeki düşüşle birlikte özel hayatındaki skandallarla gündeme gelen Arda Turan’a başarılı döneminde methiye dizmek için sıraya girenler, bugün hakkında ipe sapa gelmez asılsız iddialarla karalama kampanyası başlattı. Özellikle sosyal medyada CHP’li troller olarak adlandırılan kişilerce saldırıya uğraması, Arda Turan üzerinden siyasi çıkar elde edilmeye çalışıldığı gerçeğini ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkisini hazmedemeyenlerin hedef tahtasına koyduğu Arda Turan’ın kariyeri hakkında ‘siyasi bir oyun’ senaryosu yazılıp çizilmeye devam ediyor.

Son olarak bir sosyal medya hesabında ‘Arda Turan’ hakkında tepeden tırnağa yalanlarla dolu ifadeler yer aldı.

DİZİ OYUNCUSU LEVENT ÜZÜMCÜ BAŞI ÇEKTİ

Söz konusu iddiaları gerçekmiş gibi ele alarak ''Okuyunuz. İçinde Halk Ekmek’in de bulunduğu, bir soygunun anatomisi.'' diyen Gezi kalkışmasının sembol esimlerinden dizi oyuncusu Levent Üzümcü, karalama kampanyasında başı çeken isimler arasında yer aldı.

İşte o asılsız iddialar ve gerçekler:

Asılsız iddia 1: Türkiye’deki bazı siyasetçilerin Arda Turan’ın Barcelona’da oynaması için Türk Hava Yolları aracılığıyla Barcelona’ya sponsor oldu ve yıldız futbolcu 15 milyon euro karşılığında Atletico Madrid’den Barcelona’ya gitti.

Gerçekler 1: Türk Hava Yolları, Barcelona ile 2010 yılında başlayan ve 2012 yılı ortalarında sonlanan bir anlaşma imzaladı. 2.5 yıl için THY, Barcelona’ya 7 milyon 700 bin euro’luk bir sponsporluk ödemesi yaptı. Söz konusu dönemde Arda Turan, Galatasaray’da ve sözleşmenin bittiği dönemde Atletico Madrid’de oynuyordu.

Gerçekler 2: Söylendiği gibi Arda Turan Barcelona’ya 15 milyon euro’ya değil, 34 milyon euro+ 7 milyon euro bonuslarla transfer oldu.

Gerçekler 3: Arda Turan, Barcelona’ya 2015’te transfer olurken, THY’nin sponsorluk anlaşması 2012 ortalarında sonlanmıştı.

Gerçekler 4: Arda Turan, Barcelona’ya transfer olduğunda Katalan ekibinin forma ve hava yolları sponsoru Qatar Airways’ti.

Asılsız iddia 2: Barcelona, Finansal Fair Play nedeniyle Arda Turan’ı transfer edemez. Devreye THY girer 15 milyon euro’luk bir sponsorluk anlaşması imzalar, böylece Arda Turan Barcelona’ya gider.

Gerçekler 5: Barcelona, Finansal Fair Play nedeniyle değil genç oyuncuların transferlerinde yaptığı usulsüzlükler nedeniyle 2 dönem transfer yasağı cezası aldı. Arda Turan bu ceza yüzünden yarım sezon takımının formasını giyemedi.

Gerçekler 6: Söz konusu dönemde Türk Hava Yolları’nın Barcelona ile sponsorluk anlaşması yoktur.

Asılsız iddia 3: Arda Turan, Barcelona’da siyasiler sayesinde oynadı.

Gerçekler 7: Arda Turan, La Liga ve Şampiyonlar Ligi’ndeki en büyük rakibi Barcelona’yı geride bırakan Atletico Madrid’in ‘10 numarası’ydı. Falcao ile birlikte takımının en iyisiydi. Arda Turan gibi diğer takım arkadaşları dünyanın dev kulüplerine rekor ücretlerle transfer olmayı başardı. Dönemin Barcelona teknik direktörü Luis Enrique, Arda Turan’ın transferini ısrarla istediğini birçok kez dile getirdi. O dönem herkesin takdir ettiği Arda Turan’ın başarısını bugün kimler ve neden ‘siyasi tezgah’ olarak yorumluyor?

Asılsız iddia 4: Barcelona, Arda Turan’a bir euro bile kasasından ödememiştir.

Gerçekler 8: Barcelona bonuslarla birlikte Atletico Madrid’e 41 milyon euro’ya yakın para ödedi. Arda Turan’la da yıllık 8 milyon olmak üzerinden 5 yıllık sözleşme imzaladı. Bu da toplamda 40 milyon euro yapar.

Asılsız iddia 5: Arda Turan’ın Başakşehir’deki ücretini İstanbul Halk Ekmek ödedi.

Gerçekler 9: Arda Turan bedelsiz bir şekilde Barcelona’dan Başakşehir’e kiralanmıştır. Arda’nın yıllık ücreti 4 milyon euro olarak açıklandı. Bu ücreti Başakşehir’in sponsorları Decovita, Makro ve Medipol Sağlık Grubu ödeyecek.

AMAÇ HEM İKTİDARI HEM DE ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜĞÜ İÇİN ARDA TURAN’I KARALAMAK

Sonuç olarak Arda Turan’ın kariyerindeki düşüşten yola çıkarak, başarısının arkasında ‘siyasi bir tezgah’ vurgusunda bulunarak hem futbolcu hem de siyasi iktidar hedef gösterilmeye çalışılıyor. Tepeden tırnağa gerçek dışı ifadelerle dolu açıklamalarla THY ve İstanbul Halk Ekmek bu işlere alet edilerek, vatandaşın hakkı peşkeş çekiliyormuş gibi algı oluşturulmaya çalışılıyor. Hem hükümeti hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlık gösterdiği için Arda Turan’ı kamuoyu nezdinde karalamayı amaçladıkları aşikardır.

Haber Vakti