Gazeteci Ali Murat Güven, eski MİT'çi Mehmet Eymür'le gerçekleştirdiği sohbetten Atatürk'le ilgili çarpıcı bir detay paylaştı.

'ATATÜRK'ÜN OĞLU TÜRKİYE'NİN BULGARİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE ÇALIŞIYORDU'

Güven'in aktardığı detaylara göre Eymür, ''1970'li yıllarda yaptığım bir Bulgaristan ziyaretinde, "Atatürk'ün oğluyla" tanıştım. Tıpkı Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemâl Atatürk'e benziyordu. 50'li yaşların sonlarında, son derece kibar, iyi eğitimli ve zarif bir adamdı. Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçiliği'nde çalışıyordu ve elçilikteki herkes onun Atatürk'ün bilinmeyen oğlu olduğunu biliyordu. Ki zaten bu bilgiyi de bana elçilik görevlileri fısıldadı. Olay dış çevreye duyurulmuyordu, fakat diplomatik temsilciliğimizdeki herkesin mâlûmuydu.'' ifadelerini kulladığı belirtildi.

'ATATÜRK, BULGAR SEVGİLİSİYLE IRKİ VE DİNİ NEDENLERDEN EVLENEMEDİ'

Tüm detayları paylaşan Eymür, ''Atatürk gençlik yıllarında (1913-1915) Bulgaristan'da Osmanlı Devleti'nin askerî ataşesi olarak görev yapmış ve o dönemde soylu bir Bulgar kızına delicesine âşık olmuştu. O uzun ve tutkulu aşktan bu beyefendi dünyaya gelmiş. Fakat, Atatürk, ilk gençliğinden itibaren son derece zorlu ve uzun bir askerlik hayatı yaşadığından, bir daha da bir araya gelip resmen evlenmeleri mümkün olamamış. Bu arada, ırkî ve dinî engeller de işin içine girmiş. Fakat, uzun yıllar boyunca birbirleriyle yazışmış ve haberleşmişler. Türkiye Cumhuriyeti de bir vefa gösterisi olarak, annesi tarafından büyük bir özenle, tam bir centilmen olarak yetiştirilen bu beyefendiyi Sofya Büyükelçiliği'nde memur olarak işe alıp yıllarca yakın gözetimde çalıştırmış. Ben de bunu o ziyaretimde öğrendim.'' ifadeleriyle konuyla ilgili açıklamalarını noktaladığı aktarıldı.