Karşılıklı restlerle dünya gündemine hızlı bir giriş yapan Avrupa Birliği ile Belarus arasındaki gerginliği, 'Sinan' (@5inan_) adlı bir twitter kullanıcısı derin bir şekilde analiz ederek ortaya koydu.

'IRAK, BELARUS'UN KONSOLOSLUKLARINI KAPATMAK ZORUNDA KALDI'

Avrupa Birliği ile Belarus arasında zirve yapan, Polonya'ya oradan Almanya'ya uzanan göçmen akının bir yıldır yaşandığını belirten kullanıcı, ''Olaylar; Belarus devletinin elçilikleri aracılığıyla Suriye ve Irak vatandaşlarına 3000-4000 dolar karşılığı çok sayıda vize vermesi ile başlıyor. Hatta o kadar çok vize veriliyor ki Irak devleti; Belarus’un Erbil ve Bağdat konsolosluklarını kapatmak zorunda kalıyor. Bir diğer husus da buralardan Belarus’a yapılan göçler. Ortadoğu ülkelerinden yapılan uçak yolculukları haftada 50 seferi geçiyor.'' ifadelerini kullandı.

'MİNSK, KÜÇÜK BAĞDAT'A DÖNÜYOR'

Konsoloslukların kapanmasının ardından Iraklılar, Beyrut, Dubai ve İstanbul üzerinden Belarus'a uçmaya başladı. Irak'ın kararının ardından Belarus'un Suriye'deki Esed rejimiyle anlaştığını belirten kullanıcı, ''Suriye’nin büyükelçisi, Belarus Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ediyor. Görüşmede başkent Minsk ve diğer şehirlere yeni düzenli uluslararası uçuşlar duyuruluyor. Cham Wings Havayolları, Şam ve Minsk arasında düzenli bir günlük uçuş başlatıyor. Daha önce 2 şehir arasında sadece charter seferleri vardı. (Cham Wings, Esad'la bağlantılı silahların ve Wagner paralı askerlerinin Suriye'ye getirilmesine dahil olan bir havayolu şirketi.) Belarus; İstanbul, Şam ve Dubai'den uçuş sayısını önemli ölçüde artırıyor. Her gün 800 ila 1000 kişinin geldiği söyleniyor. Son haftalarda Belarus'a o kadar çok göçmen geliyorki otellerde yeterli oda dahi bulunamıyor. Minsk'teki mahalleler şimdiden Küçük Bağdat'a dönüşmüş durumda..'' ifadelerini kullandı.

'LUKAŞENKO, AB'Yİ DAHA DA BOZABİLİR'

Analizlerine devam eden kullanıcı, ''Belarus üzerinden AB'ye girmek isteyenlerin sayısı o kadar yüksek ki büyükelçilikler bireysel vize yerine grup vizesi vermeye başlıyor. Sadece Ekim ayında Polonya Sınır Muhafızları, 15 binden fazla yasadışı yoldan sınırı geçme girişimini engelledi. Ağustos ayının başından bu yana en az 6162 göçmen Belarus üzerinden Almanya'ya girdi. Sayı katlanarak artıyor - Ağustos'ta 474, Eylül'de 1903, Ekim'de 3785.  Karşılaştırmak gerekirse bu yıl şu ana kadar Akdeniz üzerinden AB'ye yalnızca yaklaşık 5.100 göçmen ulaştı. önümüzdeki aylarda İstanbul, Şam ve Dubai'den Minsk'e haftada 40 sefer olacak ve bu da Lukashenko'nun AB'yi daha da bozmasına neden olabilir. Yorumcular; Uçak kiralama sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda uçuşların durabileceğini söylüyor.'' ifadelerini kullandı.