1951 yılında 6 ülkenin ortak girişimleri ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile kurulan daha sonra 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla ortaya çıkan ve ilk adı Avrupa Ekonomik Topluluğu olan bu kuruluşun temelinde ekonomi yatar.

Avrupa Birliği'nin temel amacı birliğe üye olan ülkelerdeki vatandaşların hayat standardını arttırmak ve daha yaşanılabilir bir dünya sağlamayı hedefliyor.

EKONOMİK VE SİYASİ ÖRGÜTLENME

Bunun yanı sıra ilerleyen zamanlarda AB büyük bir ticari güç halini aldı ve çevre kalkınma gibi konularda dünya lideri olma konumuna geldi.

Ekonomik ve siyasi bir örgütlenme olarak da tanımlanan bu birlik şuan itibariyle 28 ülkeden oluşuyor ve toplam nüfusu 500 milyondan fazla.

AMACI

Birliğin kuruluşundaki amaç üye olan ülkelerin refah içerisinde yaşaması, ekonomik, sosyal ve politik alanlarda ortaklaşa bir tavır sergilemesi ve bu alanlarda iyileştirmelere yapılmasını amaçlıyor.

KURUCU ÜLKELER

Bu temeli atan ülkeler başta Fransa ve Batı Almanya olmak üzere Belçika, Lüksemburg, İtalya ve Hollanda'dır. AB'nin başkenti ise Bürksel'dir.

TÜRKİYE ADAY ÜLKE

Türkiye ise Avrupa Birliği'ne üye olmak için adaylık başvurusunu yapmış, henüz olumlu bir sonuç alamamıştır.

ÜYE ÜLKELER

 Almanya

 Avusturya

 Belçika

 Bulgaristan

 Çek Cumhuriyeti

 Danimarka

 Estonya

 Finlandiya

 Fransa

 GKRY

 Hırvatistan

 Hollanda

 İngiltere

 İrlanda

 İspanya

 İsveç

 İtalya

 Letonya

 Litvanya

 Lüksemburg

 Macaristan

 Malta

 Polonya

 Portekiz

 Romanya

 Slovakya

 Slovenya

 Yunanistan