Avrupa Merkez Bankası piyasaların beklentileri doğrultusunda yüzde -0,50 düzeyindeki politika faizine dokunmadı. Enflasyonun ocakta yüzde 5,1 ile Euro Bölgesi’nde beklentilerin aksine tekrar rekor tazelemesi ECB’nin parasal teşviklerini geri çekmesi hususunda baskıyı yükseltiyor. Ancak Omicron vakalarının bölgede özellikle hizmet sektöründeki büyümeyi yavaşlatması ve enerji fiyatlarındaki artışın Euro Bölgesi genelinde üretici fiyatlarını da rekor düzeylerde artırması ECB’nin ekonomiyi zedelemeden destekleri azaltmasını da zorlaştırıyor.

Bankanın yazılı açıklamasında enflasyonun “geçici” olması öngörülen dönemdeki hedefleri “ılımlı şekilde” aşacağı öngörüldü. Banka gerektiği durumda pandemi acil varlık alım programı PEPP altında alımların yeniden devam edebileceğini söyledi.

Lagarde konuşmasında Euro Bölgesi’nde büyümenin ilk çeyrekte pandeminin son dalgasıyla sınırlı kaldığını, yüksek enerji maliyetlerinin harcamaları zedelediğini ancak her yeni dalganın ekonomik etkisinin daha düşük olduğunu söyledi. Enflasyonun yukarı yönlü sürprizlerine ocakta da devam ettiğini belirten Lagarde bunun enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklandığını - beklediklerinden daha yüksek düzeye çıkacağını ancak yıl sonuna tekrar düşmeye başlayacağını öngördüklerini belirtti.

PEPP net alımlarını mart sonunda bitireceklerini belirten Lagarde, “esnekliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” diyerek enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşması için tüm enstrümanların kullanılacağını söyledi.