En nihayet Ayasofya Camii kendi maneviyat özüne döndürülerek “Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi” adıyla 86 yıl sonra tekrar ezanla, secde eden Müslümanların alınları ve ilk Cuma namazı ile buluştu. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli olmak üzere emeği geçen ve gönülden açılmasını destekleyen her bir fertten Allah razı olsun. Evet,  Batı’nın kibri bir kez daha kırıldı. Her ne kadar Yunan başbakan ve dinden çok siyaset bezirganı Yunan patrikler Avrupa ve dünyayı ayağa kaldırmak istedilerse de yakarışlarını duyan olmadı. Aslında tarih okuyanlar bilirler; Batı’nın en büyük düşmanı yine kendileridir. Onların durumunu Kuran-ı Kerîm’de Haşr Suresi 14. Ayet kısaca özetlemektedir: “Onlar müstahkem şehirlerde ve siperler arkasında bulunmaksızın sizinle toplu halde savaşamazlar. Kendi aralarındaki savaşları ise çetindir. Sen onları derli toplu sanırsın, halbuki kalpleri darmadağınıktır. Böyledir, çünkü onlar aklını kullanmayan bir topluluktur.”

Bu arada bir anımı da bu vesile ile paylaşmak isterim. Ayasofya-i Kebîr Câmiini ilk kez 1990’da ziyaret etmiştim. İçerisi tıklım tıklım turist kaynıyordu. Özellikle üst kattaki korkuluğun iç yüzünde gördüğüm bir haç içimi burkmuştu. Aşağıya indiğimde dilek sütununda sırada bekleyen insanlar arasından biri Ayasofya’nın cami olması gerektiğini yanındakine anlatıyordu. Bu sözlere kulak misafiri olan aynı sıradaki bir diğer adam ki, o anki hissimle gayrimüslim bir Ermeni olduğunu düşündüğüm bu adam, hiddetlenerek yumruğunu sıkmış, kol ve pazıları doksan derece yukarıya kalkık halde; “Ben yaşadıkça asla olamaz.” diye bağırmış ve etraftaki herkes bu sese ve meydan okuyan bu adama yönelmişti. Kendi vatanında gurbetin ne olduğunu daha 19 yaşında iken ilk kez o zaman hissetmiştim. Allah’a şükür şimdi 2020’deyiz ve sabrın sonu selamet olmuştur. Bu adam şimdi yaşıyor mu bilmem, ama bir zamanlar onun gibi kükreyenler sanırım kuyruklarını kıstırıp, bir kovuğa girmişlerdir.

Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’nde ilk Cuma namazının ülkemize ve tüm İslâm âlemine hayırlara vesile olması temennisiyle, hayırlı Cumalar dilerim.