Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2018'in Şubat ayından bu yana tutuklu bulunan insani yardım gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk'ün serbest kaldığı belirtildi. Öztürk'ün serbest bırakıldığı haberini gazeteci Adem Özköse sosyal medya hesabından duyurdu.

TÜRKİYE-BAE KRİZİ SONA ERİNCE SERBEST KALDI

Türkiye ile BAE arasında uzun süredir devam eden diplomatik kriz, kısa bir süre önce BAE Veliath Prensi Muhammed bin Zayed'in Türkiye ziyaretiyle sona ermişti. Zayed ile Erdoğan arasında gerçekleşen görüşme sonrasında Öztürk'ün serbest bırakılabileceği belirtiliyordu. Söylendiği gibi Öztürk kısa bir süre sonra BAE'nin Dubai kentinde bulunan cezaevinden tahliye edildiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Hayırsever iş adamı Mehmet Ali Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 20 Şubat 2018 tarihinde zor kullanılarak gözaltına alındı. Bir fuar gezisi için BAE Büyükelçiliği'nden aldığı ticari vizeyle 18 Şubat 2018’de BAE’ye giden Öztürk, Dubai'de düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınmıştı. O tarihten bu yana tutuklu olan Öztürk'ün hayatından endişe ediliyordu.

MEHMET ALİ ÖZTÜRK NEYLE SUÇLANDI?

FETÖ'cü hainlerin hedef gösterdiği Öztürk'ün CIA ajanları tarafından da 15 gün CIA üssünde tutulduğu belirtildi. Öztürk’ün gözaltına alınması sonrası Emre Uslu ve Abdullah Bozkurt başta olmak üzere FETÖ’nün önde gelen militanları ülkemiz aleyhine büyük bir karalama kampanyası başlattı. Öztürk’ün insani yardım faaliyetlerini terör örgütlerine destek olarak lanse eden FETÖ’cüler, ihanetlerinin boyutlarını daha da üst seviyeye taşıdı. Öztürk’ün avukatı Mete Gençer, FETÖ’cülerin müvekkiline iftira atarak ülkemizi zor duruma düşürmeye çalıştığını belirtti.

EŞİ EMİNE ÖZTÜRK YAŞANANLARI BÖYLE ANLATMIŞTI

Her yılın Şubat ayında Dubai’de fuar yapıldığını belirten Emine Öztürk, kendilerinin de bakliyat ticaretiyle meşgul olduklarını ve bu nedenle Dubai’deki fuara önceki yıllarda da katıldıklarını kaydetti. Önceki yıllarda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını vurgulayan Emine Öztürk, ancak 2018 yılının Şubat ayındaki fuara katıldıklarında bu tarz bir hukuksuzluğa maruz kaldıklarını ifade etti.

Katıldıkları son fuarda da ilk iki gün boyunca herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirten Öztürk, ne var ki fuarın üçüncü günü kahvaltıdan sonra etraflarına 7-8 kişilik bir grubun toplanarak eşini yaka paça alıp götürdüklerini söyledi. Olayın yaşanması esnasında yaşanan hukuksuzluklara dikkat çeken Öztürk, hiçbir sorularına cevap verilmediğini ve neye uğradıklarını şaşırdıklarını kaydetti.

Burada kocası Mehmet Ali Öztürk ile birlikte bir gece hücrede tutulan Emine Öztürk, sabah kendilerini gözaltına alan kişilerce Dubai'deki havaalanına götürülerek Türkiye'ye gönderildiğini, Mehmet Ali Öztürk’ün ise orada yargılanmaya devam ettiğini söyledi.

11 ay gözaltında tutulan M. Ali Öztürk’ün çıkarıldığı 3. duruşmada müebbet hapis cezasına çarptırıldığını belirten Emine Öztürk, yaklaşık bir yıllık tutukluluktan sonra eşinin çıkarıldığı mahkemece akıl almaz şekilde idamla yargılandığını ifade etti. Tüm bu süreçler boyunca eşinin kimseyle görüştürülmediğini, tam olarak neyle suçlandığının bile belirsizliğini koruduğunu ve avukatının duruşmalara katılmasına izin dahi verilmediğini belirten Emine Öztürk, bu hukuksuzluk karşısında başvurulmadık merci bırakmadıklarını ancak şuana kadar herhangi bir olumlu sonuç elde edemediklerini söyledi.

Eşinin hayırsever bir iş adamı olduğunu ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)’ya da yardımlarda bulunduğunu belirten Emine Öztürk, somut bir suçlamanın bulunmadığını ancak mazlumlara yönelik yardım faaliyetlerinden ötürü bu muameleye maruz kalmış olabileceğini ifade etti.

Eşinin neyle suçlandığının bile tam olarak belli değilken Dubai’de cezaevinde tutulmaya devam edildiğini, gerek gözaltı gerekse de yargılanma sürecinde çok ciddi işkencelere maruz bırakıldığını öğrendiklerini belirten Emine Öztürk, devlet yetkililerine konuyla alakalı olarak duyarlılık ve mağduriyetlerinin giderilmesi için etkin çaba içerisinde olmalarını talep etti.

MEHMET ALİ ÖZTÜRK KİMDİR?

1968 tarihinde doğdu. Mersin'de ticaretle uğraşmaktadır. Kurucusu ve başkanı olduğu bir dernek vasıtasıyla Afrika'da, Irak'ta ve Suriye'de pek çok ihtiyaç sahibine yardım yapmaktadır. 20 Şubat 2018'de gittiği BAE'nin Dubai kentinde teröre destek verme suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptılmıştı. Türkiye ile BAE arasında buzların erimesiyle birlikte Kasım 2021'de tahliye edilmiştir. 

BÜLENT DENİZ DEFALARCA GÜNDEME GETİRDİ

Mehmet Ali Öztürk'ün BAE tarafından tutsak edildiği günden bu yana Habervakti Genel Koordinatörü Bülent Deniz konuyu defalarca dile getirmişti. Öztürk'ün serbest bırakılması çağrısında bulunan Deniz, Milli Diriliş ve Derin Gerçekler programında konuyu defalarca ele aldı.

YILMAZ: HEDEF MEHMET ALİ ÖZTÜRK DEĞİL, TÜRKİYE'DİR

İlahiyatçı-yazar Şevki Yılmaz da Öztürk'ün esir tutulmasıyla ilgili ''Hedef Mehmet Ali Öztürk değil, Türkiye'dir!'' vurgusunda bulunmuştu. Yılmaz, ''Derhal Dışişleri harekete geçmeli. BAE elçisi bakanlığa çağrılmalı. Ne hakla, ne suç işledi bu arkadaşımız? ÖSO'ya yardım etmiş, Türkiye de yardım ediyor. Fuara gelmiş bir Türk vatandaşını hapse atıyor. Bir İsrailliyi tutuklayacak yürek yok bunlarda. Türkiye burada ağırlığını koymalı. Orada yargılanan Mehmet Ali Öztürk değil, Türkiye'dir. Yarın Suriye mücadelesine yardım eden herkesi bekleyen tehlikedir bu.. Amerika'nın oradan kaçışının nedenleri var.'' dedi.