28 Ekim günü Trump’ın “Az önce büyük bir şey oldu” mesajının ardından tüm gözler sosyal medyada arka arkaya düşen Bağdadi’nin ölüm haberleriyle çalkalandı. 2015’ten beri 5 defa öldürüldüğü bildirilen Bağdadi en son Ocak ayında Irak’ın Anbar şehrine kaçtığı bildirilmişti. Son yıllarda eski gücünü yitiren Daeş terör örgütünün lideri Bağdadi’nin yanına cep telefonuyla girilmediği ve kağıtlara yazılmış notlarla insanlarla irtibata geçtiği biliniyor. En son İdlip’te görülmesi ve orada öldürülmesi ise son zamanlarda Daeş militanlarının kaçakçılar tarafından sınırlar ve cepheler arasına gizlice sokulmasıyla sağlanmış olabileceği sorusunu akla getirmektedir. Daeşlilerin rüşvet karşılığı ülke içinde dolaşabilmelerini kaçakçılar ile birlikte YPG terör örgütünün de sağladığı bir sır değil. Zaten YPG’nin kendi istihbaratlarının da bu olayda katkısı olduğunu söylemesi bu konudaki şüpheleri daha da azaltmaktadır.

Amerikan kaynaklarına göre Bağdadi’nin bu şekilde İdlib’e geldiği biliniyordu ama neresinde olduğu konusunda net bir bilgi yoktu. Nusra’nın yani yeni adıyla HTŞ’nin kontrol ettiği İdlip aslında Bağdadi için tam olarak güvenli bir liman değildi. İdeolojik olarak aynı amaca hizmet etseler de her iki oluşum da birbirlerine karşı açık bir düşmanlık beslemektedir. Daeş, Nusra liderlerine süikast yapılması için çok defa paralı katiller göndermiştir. Fakat 2014 yılında Daeşin İdlip’ten çıkarılmasının ardından Daeşe bağlı “Haras el-Din” adıyla küçük bir grup bu şehirde kalmıştır. Bağdadi de bu grubun ev sahipliği ile Barişa’da saklanmaktaydı.

2010 yılında 39 yaşındayken Emir ünvanını alan, 2014’te Musul’un Nur el-Zenki camisinde halife ünvanı verilen Bağdadi’nin ölümünde muallakta kalan birtakım sorular mevcut. ABD’nin Dalta özel kuvvetlerinin bulunduğu yeri havaya uçurduğunda Bağdadi ve iki küçük çocuğu nasıl kaçmayı başarabildi veya o esnada patlayıcı bir kemer takmaya nasıl vakit bulabildi? Ayrıca cesedinin denize atılması da nasıl öldürüldüğü konusundaki şüpheleri daha da arttırmaktadır.

Bağdadi'nin sır dolu ölümüne dair en mantıklı çıkarım herhalde şu olabilir: "Bağdadi, ABD’nin kapsamlı bir operasyonu esnasında hayatta kalmayı başardı ve kendi iradesiyle ölmeyi tercih etti!"