Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'de Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz rezervi keşfetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz rezervine ilişkin açıklama yaptı. Karadeniz doğalgaz rezervi son keşifle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştı.

Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

170 kilometrelik ana iletim hattımız tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Karada gazı işleyecek kara işleme tesisi de yüzde 85 oranında tamamlandı. Tesis ilk etapta günlük 10 milyon metreküplük gazı işleyecek, ikinci fazda 40 milyon metreküpü işleyecek şekilde hazırlandı. Üretilen gazı BOTAŞ'ın ana iletim sistemine bağlayacak istasyon çalışmaları tamamlandı. Deniz tabanında bugüne kadar 10 kuyuyu açtık. Buraya 30'un üzerinde ilave kuyu açarak devam edeceğiz. 2026 gibi kuyu açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız. Sahada karada 5 bin 500 denizde 2 bin 500 olmak üzere çalışan arkadaşımız var. 29 Ekim tarihinde Fatih sondaj gemimiz Çaycuma -1 bölgesine gitmişti. Bu keşfe göre üretilebilir rezervi 58 milyar metreküp. Sakarya gaz sahasının hemen yanında. Çaycuma keşfiyle birlikte toplam 710 milyar metreküplük rezerve ulaştık. 540 milyar metreküplük rezervi 652 milyar metreküp olarak revize ettik. Ekiplerimiz son sürat çalışmaları yapıyor. Cumhuriyetin 100. yılında bu gazı mart sonuna doğru ilk gazı sisteme vermiş olacağız.

'Cari açığa olumlu yansıyacak'

Bakan Dönmez açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorulaırnı da yanıtladı.

Keşfin faturalara nasıl yansıyacağı sorusuna da yanıt veren Dönmez “Bizim oradaki yatırım çalışmalarımız devam ediyoruz. İthal ettiğimiz gaza oranla maliyeti daha düşük. Henüz sisteme verilmedi. Bu bizim kendi gazımız cari açığa olumlu yansıyacak. Hem milletimiz, hem de devletimiz kazançlı çıkacak. Gazı sisteme verdikten sonra bu değerlendirmeyi yeniden yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Doğalgazın farklı alanda kullanılabileceğine dikkat çeken Dönmez keşfin enerji üssü olma hedefine de katkı sağlayacağını belirterek “Doğalgazı birkaç alanda kullanıyoruz. Isınmada sanayide ve petrokimyada gübre üretmekte kullanılıyor. Buradan gaz da gübre sanayinde de kullanılabilir. 7 uluslar hattı ile Türkiye gaz geliyor. 10-12 ülkeden de sıvı gaz alıyoruz. Yerli gaz ile çeşitliliği artırmış olacağız” dedi.