Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen konserler ile yakın dönemde gündeme gelen belediye konserlerini karşılaştırdı.
Bakan Ersoy, "Büyük sanatçı konserleri bu etkinlerin sadece yüzde 2'sine denk geliyor, yaklaşık 142 tane olması lazım. Büyük konserlerin -kamuoyuna yansıyan belediye konserlerinin çok daha kapsamlısı- konser başı maliyeti sahne ve teknik kısım olarak kamuoyuna yansıyan rakamların yaklaşık 20'de 1'ine denk geliyor bizimki. Maliyetler açısından uçurum var ikisinin arasında." dedi.
‘MALİYETLER AÇISINDAN İKİSİ ARASINDA UÇURUM VAR’
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, belediyenin düzenlediği konserlerde sanatçılara fahiş miktarlarda ödemelerle ilgili yaptığı açıklamada, bakanlığın Kültür Yolu Festivallerinde daha fazla para harcandığını iddia ederek şu ifadeleri kullanmıştı: “67 ayda konserlere 817 milyon TL harcamışız. Bu da 67 aylık toplam bütçemizin binde 6’sına tekamül ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yolu festivaline sadece 1 yılda 800 milyon TL harcamış.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde konuya açıklık getirdi. Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen konserler ile belediye konserlerine ilişkin karşılaştırma yapan Ersoy, şöyle konuştu:
"Kültür Yolu, çok geniş kapsamlı bir etkinlik, 7 aylık bir sürede 144 festival gününde 6 bin 700 etkinlik içeriyor. Bütün illerin talep etmesinin arkasında da bu var. Büyük sanatçı konserleri bu etkinlerin sadece yüzde 2'sine denk geliyor, yaklaşık 142 tane olması lazım. Büyük konserlerin -kamuoyuna yansıyan belediye konserlerinin çok daha kapsamlısı- konser başı maliyeti sahne ve teknik kısım olarak kamuoyuna yansıyan rakamların yaklaşık 20'de 1'ine denk geliyor bizimki. Maliyetler açısından uçurum var ikisinin arasında."
KÜLTÜR YOLU İLE BELEDİYE KONSERLERİ ARASINDAKİ FARKLAR
ABB’nin yapmış olduğu konserler ile Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlemiş olduğu Kültür Yolu festivalleri arasında önemli fark var. Bu farklar kısaca şöyle sıralanabilir:
- ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaretken, Kültür Yolu festivalleri sadece bir ilde 8 gün boyunca devam ediyor. Her gününde yaklaşık 12 saat canlı kalan bir festival. 8 gün ile 12 saati çarptığınızda bir ilde 96 saat boyunca aktif olan bir festival.
- ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaretken, Kültür Yolu festivallerinde Konserin yanısıra, onlarca sergi, gastronomi, etkinlikler, söyleşi, tiyatro, atölye, opera ve bale, çocuk etkinliği gibi 7’den 70’e toplumun her kesimine hitap eden sosyal bir platform oluşturuluyor.
- ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaret ve sadece şehir içerisinde yaşayanlara hitap ederken, Kültür Yolu festivalleri şehir içerisinde yaşayanlara olduğu kadar şehir dışından onbinlerce kişinin o şehri ziyaret etmesine vesile oluyor.
- ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaret ve şehir ekonomisine bir katkı sağlamazken, Kültür Yolu festivalleri o şehrin iç turizmine katkı sağladığı gibi, şehir esnafının ekonomik kalkınmasına da öncülük ediyor.
- Bu farkların matematiksel boyutuna bakıldığında; Bir şehirde günde 12 saat canlı kalıp 8 gün boyunca süren ve 16 vilayette yapılan etkinliğin toplam saati 1.536 saat. ABB’nin 67 ayda 100 konser düzenlediğini hesap ederek bir konserin 3 saat sürdüğünden yola çıkacak olursak toplamda 300 saat eder. Kültür Yolu festivalinin saatliği 520 bin liraya gelirken, ABB’nin 67 ayda düzenlediği konserlerin toplamına verdiği paranın saatliği 2 milyon 666 bin liraya geliyor.