Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin konuştu. Bakan Muş, küresel ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin, büyümeye ve ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye sürdürdüğünü belirtti. Ekonominin, 2021'de yüzde 11,4 büyüyerek son 50 yılın en yüksek performansını gösterdiğini dile getiren Muş, bu büyümeye mal ve hizmet ihracatının katkısının 5,3 puan gibi yüksek bir seviyede gerçekleştiğini hatırlattı.

"İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA GALERİLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
İkinci el otomobil satışına ilişkin getirilen düzenlemeye değinen Muş "İkinci el ile ilgili getirdiğimiz 6 bin kilometre ve 6 ay sınırının, internet sitelerinde ihlal edildiği söyleniyor. Bireyseller için bir kısıtlama söz konusu değil yani arabayı aldım, iki ay sonra satabilirim. Bu, özellikle bayilerde arabaların ikinci el ticari işletmelere devriyle oluşan bir durum. Bahsedilen internet sitelerini biz de yakından takip ediyoruz. Amacımız herkese ceza yazmak değil, kurallı şekilde davranmaya teşvik etmek. Çok ceza yazmak, çok iyi netice demek değil. Galerileri de takip ediyoruz, ilanları genellikle 6 ila 7 bin kilometre arasında verilir. Süreyi de takip ediyoruz. En son zaten onlara uygulayacağımız cezanın limitleri yükseltildi. Dolayısıyla orada aslında uygulanan cezalar, can yakıcı, kolay kolay sektör tarafından çok ihlal edilebileceğini düşünmüyoruz. Çünkü anlık takip ediyoruz. Size ulaşan ihlaller varsa lütfen bize ulaştırın" dedi.

ZİNCİR MARKETLERE SIKI DENETİM
Ticaret Bakanı Muş, zincir marketlerin fiyat paylaşmasına ilişkin soruyu ise "Zincir marketlerin satış fiyatları, bakanlıkla ve diğer paydaşlarla da paylaşılacak. Fiyatları elektronik olarak alacağız. Daha yakın takip sistemi oluşturacağız. Gerekli adımlar atılıyor. Bakanlıklar TBMM'nin yasalarını uygulamakla görevledir. Sonuna kadar uyguladığımızı belirtmek isterim" diye konuştu.