CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, en son 2008 yılında Deniz Baykal döneminde yenilenen parti programının güncellenmesi talimatını verdi.

CHP’de, 16 Nisan 2017 referandumunda kabul edilen ve 24 Haziran 2018 seçimiyle uygulamaya geçen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi nedeniyle güncelliğini yitiren ve tekrar ele alınması gereken parti programının güncellenmesine yönelik hazırlıklara başlandığı öğrenildi.

Şubat 2020’de gerçekleşmesi beklenen olağan kurultayda ele alınacak olan ‘yeni parti programı’ nı hazırlama işinin koordinasyonunu ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel’in sağlayacağı ifade edildi.

Bu kapsamda, çiçeği burnunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel programın yenilenmesine yönelik çalışmaları başlattı.

Dünyanın dört bir yanındaki tüm merkez sol ve sosyalist partilerin programlarının da bu bağlamda inceleneceği ifade edilen çalışmaların zamanında bitirilebilmesi için çalışmalara hız verildiği belirtildi.

YAPILAN ÇALIŞMALARDAN CHP TEŞKİLATININ HABERİ YOK

Kamuoyuna bilgi verilmeden sürdürülen çalışmalardan parti örgütlerinin de haberi yok.

CHP üyelerine  ve  muhalif milletvekillerine  şu soruyu yöneltildi:

” Kılıçdaroğlu talimatıyla;  Genel Başkan yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığında çok kısa bir süre önce  kapalı  bir komisyonun kurulduğu,  Kemalist 6 okun masaya yatırılıp tartışılması, anlamlarında değişiklik yapılacağı ve  Avrupa yerel yönetimler özerklik şartında çekince konulan maddelerin benimsenmesine yönelik çalışmalar içerisinde olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Kamuoyunda ve basında  çok yer bulmayan bu tercih; CHP  üst yönetiminin  ideolojik olarak Atatürkçülük’den resmi olarak kopması anlamında yorumlanabilir mi ?”

Sorduğumuz soru hususunda konudan haberleri olmadığını söyleyen  CHP örgüt üyelerinin  neredeyse tamamı; ‘’bu tür sapkın yönelimlere sahip kişilere  Kurultayda  gereken cevap verilir’’ diye cevap verdiler.

CHP HANGİ AŞAMALARDAN GEÇEREK BU HALE GELDİ

Kemalist Yazar Tahir Çalgüner, CHP yönetiminde yaşanan bu gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

‘’Bilindiği üzere,  2012 Yılında yapılan tüzük değişikliği ile tüzüğe “parti programlarındaki anlamlarına bağlı  olarak“  cümlesi eklenerek 6 okun orijinal anlamlarına sınırlandırma getirilmişti.

      

Önce  İsmet İnönü “Kemalist ideoloji” tanımlamasını parti tüzüğünden çıkardı. Daha sonra ortanın solu ve sosyal demokrasi  düşünce akımları partiye sokuldu.

Atatürk’ün ölümünden sonra parti tüzükleri değişikliği yolu ile, partide kademeli olarak bir ‘’Atatürkçülük-süzleştirme”  politikası,  Neo- İttihatcılar  tarafından yapıla geldi.

Atatürk’ün benimsediği parti amblemini değiştirenler, şimdi de oklara farklı anlamlar yüklemeye çalışıyor. Bu başka bir şeydir. Atatürkçülük başka şeydir. Sosyal demokrasi denen ne menem olduğu belli olmayan söylemin, sanki  “Atatürkçülük”müş  gibi kamuoyuna lanse edilmesi bir algı operasyonudur.

Kılıçdaroğlu bunu bilinçli olarak yapıyor. Atatürk figürüyle göstermelik bir barış yaparak Kemalizm’i sönümlendirmeye çalışan,  Atatürk ve Kemalizm’i birbirinden ayırmaya çalışan sinsi kurnazlar her devirde ortaya çıkmış ve çıkacaktır.

ATATÜRK SOSYAL DEMOKRAT PARTİ’YE KARŞIYDI GEÇMİŞTE KAPATMIŞTI

Sosyal Demokrat Fırkayı (Partiyi) 13 Mayıs 341(1925) tarihinde bir kararname ile YASAKLAYAN Atatürk’ün kurduğu CHP’nin ideolojisi, Sosyal Demokrasi değil kurucusu Atatürk’ün KEMALİZM adını verdiği 6 ilkeli ATATÜRKÇÜLÜKTÜR. Atatürkçülüğü önemsizleştirmeye, Sosyal Demokrasi ideolojisini CHP’nin ideolojisi yapmaya, Partinin Tüzüğüne, “CHP SOSYAL DEMOKRAT PARTİDİR” yazmaya, Kılıçdaroğlu dahil hiçbir CHP üyesinin HAKKI YOKTUR.

Sosyal Demokrat Partinin yasaklanmasına dair 13 MAYIS 1925 tarihli, altında Gazi Mustafa Kemal’in de imzası da olan Bakanlar Kurulu Kararında şöyle deniyor:

“Mevzuat ve hali hazır KANUNLARIMIZIN ESASINA AYKIRILIK ve memleketin emniyet ve asayişini ihlale cüret ve muzır maksatlar ve yasaklananların takibi gibi sebeplerden dolayı FESH EDİLEN herhangi bir FIRKANIN, tekrar aynı unvan ve maksat ile kurulup gelişmesi, memleket idare ve siyasetine ters olduğundan EVVELCE FESH OLUNMUŞ ve tekrar tesis ve ihyası için tesis edenler tarafından müracaat edilmiş SOSYAL DEMOKRAT FIRKA’NIN yeniden TEŞKİLİ MEN EDİLMİŞTİR (yasaklanmıştır).”