Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN BRÜKSEL'E GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Mart'ta Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'ne katılacağını, zirvede Rusya-Ukrayna arasındaki süreçle ilgili görüşmeler yapacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Kendilerine Ankara'ya hoşgeldiniz diyorum. İkili görüşmemizde ve çalışma yemeğimizde özellik Türkiye Polonya ilişkilerini ele almak sureti ile bu ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi yönündeki irademizi güçlü bir şekilde ele almıştık. Sayın Duda'nın bu ziyareti bu iradenin somut bir göstergesidir. Görüşmemizde ikili ilişkiler dışında Rusya ve Ukrayna'yı ele aldık. Ayın 24'ünde NATO liderler zirvesi olacak. Burada da kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz. İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir? Bunlar tekrar değerlendireceğiz.

Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik görüşmelerinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak çabalarımızı sürdürüyoruz. Dışişleri Bakanımız Moskova'da diplomasi trafiğini sürdürüyor. Yarın Ukrayna'ya geçecek. Polonya savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Bu ev sahipliğinden dolayı değerli dostum Duda'yı tebrik ediyorum. Polonya'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar. İnsani yardımlarımızın Ukrayna'ya ulaştırılması konusunda gösterdikleri destek, takdire şayandır.

"TİCARET HACMİMİZ 8,3 MİLYAR DOLARA ULAŞTI."

Ticaret hacmimiz yüzde 28 artış 8,3 milyar dolara ulaştı. Polonya ile bölgesel konularda da yakın bir iş birliğimiz mevcut. Türkiye AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın desteğinin devam edeceğini umuyorum.

STRATEJİK ORTAKLIK

Stratejik ortaklığımızı, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği’ne dönüştürme fikri üzerinde de çalışıyoruz. İlk toplantıyı, bu yılın ilk yarısında Varşova’da gerçekleştirmek için çalışmalarımıza hız vereceğiz.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın açıklamaları:

Geçen sene (Türkiye'yle) savunma alanında çok güzel bir iş birliği başlattık. Bu iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz.

Türkiye'nin tecrübelerini dinlediğim için, bana deneyimlerinizi anlattığınız için teşekkür ederim.

Türkiye coğrafi ve siyasi anlamda çok önemli bir devlet olarak bu bölgede barışın sağlanmasında çok büyük bir rol oynuyor.