Kayseri’de, 2'nci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İlhan Coşkun'ın verdiği emir 28 Şubat'ın karanlık günlerini hatırlattı. 6 Eylül’de yayınlanan emir kapsamında, fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı konuldu.

KANUNLARA AYKIRI BİR YASAK UYGULADI

2013 yılında kamuda, 2017 yılında ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde başörtü yasağının kaldırılmasına karşın iç emir yöntemi ile alınan bu karar büyük tepki çekti.

BAŞÖRTÜSÜNÜ 'ÇAĞ DIŞI' OLARAK TANIMLADI

Yayınlanan emirde, "Müdürlükte görev yapan tüm personelin, lojmanlarda ikamet eden subay astsubay ve aileleri ile bunları ziyarete gelen misafirlerin ve iş takibine gelen şahısların türban, çember sakal, topuklara kadar uzanan pardösü vb. ideolojik amaç simgeleyen çağ dışı kıyafetler ile fabrika müdürlüğe girmesine ve komutanlık içerisinde gezmesine müsaade edilmeyecektir.” ifadeleri kullanıldı.

“Kararı sehven imzaladım”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) konuya ilişkin tepki gecikmedi. Türk demokrasi tarihinin karanlık bir tezahürü olan karara yönelik soruşturma başlatıldı. Gelen tepkiler üzerine Albay Coşkun, kararı sehven imzaladım açıklamasında bulundu. Geri adım atan Coşkun, Bakanlık tarafından açığa alındı.

'Toplumsal huzura yönelik aleni bir saldırı’

Kararla ilgili Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, “Yayımlanan emirde başörtüsünün ‘çağ dışı kıyafet’ olarak nitelendirilmesi, sakal bırakanlara ‘cezai işlem’ uygulanacağı tehdidi, eski Türkiye’ye özlem duyanlara ve darbeci zihniyete hizmet etmektir. Büro MemurSen’in konuyu ortaya çıkarması ve kınamasından sonra müdürlükten yapılan ‘iç emrin sehven yayımladığı’ açıklaması bizleri ve kamuoyunu tatmin etmemiştir. Bildiriyi yayımlayan Albay’ın, başörtüsünü ve sakalı ‘çağ dışı’ olarak nitelendirip personele ceza tehdidinde bulunmasını bir kez daha kınıyor bu bildiriyi toplumsal huzura yönelik aleni bir saldırı olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.