Seçimler yaklaşırken son günlerde batı basınında Türkiye ve Cumhurbaşkanı aleyhinde çıkan haberlerde büyük artış var.

Batı basında artan Türkiye ve Erdoğan karşıtlığına tepki gösteren Rus siyaset bilimci Vladimir Kornilov, “Türkiye'deki en ciddi provokasyonları Batı'dan bekleyebiliriz. Ancak Erdoğan, zorluklarla her zaman ustaca başa çıkmış bir siyasetçidir” dedi.
Vladimir Kornilov'un Rus devlet haber ajansı Ria Novosti'de yayımlanan, “Batı, Erdoğan'ı devirmek istiyor” başlıklı haberinden özetlenerek alınan bölümler şöyle:

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreci durduruldu. Bu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström tarafından ifade edildi.

Daha sonra yapılan basın açıklaması, İsveç'in NATO'ya giriş kaderinin Türkiye'nin elinde olduğunu açıklayarak patronunu düzeltti.

Her halükarda, tüm İsveçli yorumcular, Türkiye'de 14-28 Mayıs tarihleri arasında yapılması beklenen seçimler bitmeden İskandinav adaylarının NATO'ya katılımı konusu statüsünde bir değişiklik beklenemeyeceği konusunda hemfikir.

Olayların nasıl geliştiğine bir göz atalım. Geçen yıl iki İskandinav ülkesi de (Finlandiya ve İsveç) Washington ve Brüksel'in teşvikiyle NATO'ya katılmak için başvurdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her zamanki tavrıyla otomatik olarak, bu iki ülkenin tercihlerini müzakere etme kararı verdi ve Türk kaçak muhaliflerin İsveç'ten sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi şartlar ileri sürdü.

Danimarka'da aşırı sağcı Hard Deal partisinin lideri Rasmus Paludan'ın, 21 Ocak'ta Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından Türkiye ile İskandinav bölgeleri arasındaki ilişkiler daha da gerginleşti.

Kuran yakma eylemleri, daha sonra Hollanda ve Danimarka'da da benzer işlemler tekrarlandı.

Paludan, "İsveç'in NATO'ya kabul edilene kadar" her Cuma günü Kopenhag'daki Türk Büyükelçiliği'nin yakınlarında Kuran-ı Kerim yakmayı planladığını söyledi.

Batı basını ise, tüm bu provokasyonlarda hemen ‘Rus parmağını' işaret etti. Öyleyse Avrupa'nın önemli bir kısmı da bu yaklaşımla "Rus ajanı" olarak izlenmelidir. Örneğin, Hollanda'nın en çok tirajlı gazetesi De Telegraaf geçtiğimiz günlerde okuyucuları arasında bir anket yaptı: yüzde 92'si İsveç ve Finlandiya'nın Erdoğan'ın şartlarını reddetmesi gerekir. Ancak en açıklayıcı olanı, ankete katılanların yüzde 58'i ise bir protesto işareti olarak Kuran'ın yakılmasını haklı bulurken, yalnızca yüzde 32'si buna katılmadı. Hollanda'ya kaç tane "Kremlin ajansının" yerleştiğini hayal edebiliyor musunuz?

Gazetenin bazı okurları, Avrupa ülkelerine Ankara'daki büyükelçiliklerini kapatmalarını, İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya kabul etmelerini isterken, bazıları da Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasını önerdi.

Ayrıca Türkiye'nin NATO'dan ayrılma sorunu sadece aylak Hollandalılar tarafından tartışılmıyor. Bu konu Türkiye'nin kendisinde de gündeme geliyor. Örneğin, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ethem Sancak, “Türkiye beş ila altı ay içinde NATO'dan ayrılacak" tahmininde bulundu.

Ancak en belirgin olanı ise, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik eski Danışmanı John Bolton'un Wall Street Journal'da yazdığı makalede, Batı'yı Türkiye'de yapılacak seçimlere müdahale etmeye ve Erdoğan kazanırsa Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasını önerdi.

Açıklama inanılmayacak kadar basit: "Türk ve dış gözlemciler, süreç, özgür ve adil olursa, Sayın Erdoğan'ın seçimini kaybedeceği konusunda hemfikir.

Bolton açıkça şunu söylüyor ki: Erdoğan başkan olarak ayrılmalı, Türkiye NATO'dan çıkarılmalı ve seçimler geçersiz ilan edilmelidir. Demokratik yaşamlar önemli değil. Bazı 'gözlemciler'e göre bu tanıdık bir yaklaşım, değil mi? Bunu, Amerikalıların renkli devrimleri kullanma veya başarısız girişimlerde bulunduğu Gürcistan, Sırbistan , Ukrayna ve diğer bazı ülkelerde gördük.

Yabancıların seçim koruyucuları bu kadar ağır müdahalesi Türkiye'de de dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan, "Türkiye'nin kaderini bir İngiliz dergisi mi belirliyor? Milletim belirliyor. Türkiye'de ne hesabı benim milletim karar veriyor " dedi.

Ve kısa bir süre sonra Türk cumhurbaşkanı doğrudan Batı medyasını müdahale etmekle suçlayarak, "Ülkelerindeki seçimleri bile doğru dürüst ele almayan uluslararası medyaya bakanlar, Türkiye'deki seçimleri her gün izleyenler, seçimi kontrol etmeye çalışıyorlar. Onların neden bize saldırdıklarını, seçimlere neden müdahale ettiklerini biliyoruz” demişti.

Dünya, Batı'nın yükü ve hatalarının bedelini uzun süre çekmek zorunda kalacak.

Erdoğan, son bir kez hem darbe hem de renkli ihtilal kalkışmasıyla karşı karşıya kaldı. Erdoğan, bu zorluklarla her zaman ustaca başa çıkmış bir siyasetçidir.

Ve şimdi İsveç basını, Kuran'ın yakılması olayını Ankara'nın yetkin bir siyasi tekniği olarak nitelendiriyor. Svenska Dagbladet Genel Yayın Müdürü Yardımcısı Peter Wennblad şöyle yazıyor: "Erdoğan'ın seçmenlerini harekete geçirmek için çatışmaya ihtiyacı var."

Türkiye cumhurbaşkanlığını şimdi kendi notunu yükseltme ve aynı zamanda muhalefeti etkisiz hale getirmek için aktif çaba gösteriyor. İlki az ya da çok başarılı. Geçen yıl Türk lirasının değer kaybetmesinin ardından Erdoğan'a onay oranı yüzde 30 gibi rekor bir seviyeye gerilerken, onaylamama oranı neredeyse 60'a çıktı. Ancak bu yılın başında neredeyse eşitti.

Ve Kuran'ın yakılması ve Erdoğan'ın sert tepkisiyle ilgili mevcut skandal, kesinlikle harekete geçirmenin daha da güçlenmesine yol açacaktır. Ankara, artan "İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve ırkçı saldırılarla bağlantılı olarak mümkünse Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin seyahatten kaçınmaları talebiyle resmi bir uyarıda bulunarak Batı ile bu çatışmayı ortadan kaldırmayacak "

Türkiye Cumhuriyeti muhalefeti de, hükümet karşısında başarılı değil. Bu da Batılı eleştirmenler arasında özellikle 'paniğe' neden oluyor. Haziran'daki seçimleri beklenmedik bir şekilde Mayıs'a çeken Erdoğan, rakiplerini tek bir cumhurbaşkanı adayının seçimini hızlandırmaya zorluyor. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bir rakip olarak görülüyordu, ancak Aralık ayında bir mahkeme onu Yüksek Seçim Komisyonu'na muhalefetten hapis cezasına çarptırdı Karara girmedi ve belki de girmeyecek.Her halükarda Beyaz Saray ve Avrupa Birliği aktif olarak bunun üzerinde çalışıyor.

Türkiye'de yapılacak seçimlerin sonuçlarını tahmin etmek oldukça zor. Bu nedenle Batı'da bu süre boyunca büyük müdahale ve hatta Erdoğan'ı ne pahasına olursa olsun görevden alma çağrıları giderek daha yüksek sesle yapılıyor. Washington Post'un Türkiye'deki seçim çalışmalarını, "2023'teki dünyanın en önemli seçimi" olarak nitelendirilmesi tesadüf değil. Bir Amerikan gazetesi direkt olarak şöyle yazıyor: "Batılı liderler, Erdoğan'ın gitmesini görmekten memnun olacaklar."

Madem riski çok yüksek, Türkiye'deki en ciddi provokasyonları Batı'dan bekleyebiliriz. Tabii ki, hiç kimse onun NATO'dan dışlanmasını ciddi bir şekilde tartışmayacak, bu çok önemli bir stratejik dayanak. Ancak seçimlere müdahale, kurumların yönetimlerini baltalama, ekonomik ve ideolojik sabotaj, isyanlara destek, bu, Batı için olağan eylem cephaneliğidir.