İnsanat Bahçesi nedir?

1800'lerin sonu ve 1900'lerin ortalarına kadar Avrupa'da ve Amerika'da dünyanın dört bir yanından getirilen yerliler "insanat bahçesi" adı verilen yerlerde sergileniyordu. Özellikle Afrika'dan getirilen yerliler hayvanat bahçesi gibi yerlerde yaşatılıp, sergileniyordu. İnsanların ücret ödeyip, girdiği insanat bahçelerinde, insanlara yem bile atılıyordu.

İnsanat Bahçeleri'nde hangi insanlar sergilendi?

Afrikalılar, Kızılderililer, Aborjinler gibi topluluklardan tutsak edilen insanlar sanki birer hayvanmışçasına Avrupalılar tarafından hapsedilerek sergileniyordu.

insanat bahçesi

Avrupa, İnsanat Bahçeleri'nin merkezi oldu

Bundan çok uzun bir zaman önce değil, Fransa, Belçika ve diğer ülkelerden insanlar gelerek kafeslere kapatılmış insanları ziyaret edebiliyordu. Büyük kalabalıkların önünde ve yerel hayvanat bahçelerindeki hayvanlar ile birlikte. En çok ilgiyi Afrikalılar çekiyordu. Öyle ki 1889’da Paris’de yarı çıplak şekilde sergilenen çoğunluğu Afrikalı 400 tutsağı, 18 milyon insan ziyaret etmişti. Kafeste insan sergileme trendi; başta Barcelona, Hamburg, Milan, Paris, Londra, Berlin gibi kentlerde sergileniyordu.

ota benga

Simge isim: Ota Benga

İnsanat Bahçeleri'nin simge ismi Ota Benga'ydı. İbretlik bir hayata sahip olan Benga, bugün halen daha hafızalardan silinmiş değil.