Temeli 1944 yılında atılan Benelüks,üç ülkenin coğrafî olarak birlikteliğini anlatan, politik ve resmi bir iş birliği temeline oturan birliktir. Benelüks adı da, bu üç ülkenin kendi dillerindeki adlarının ilk hecelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. 

Benelüks ülkeleri hangileridir?

-Belçika

-Hollanda 

-Lüksemburg 

Neden Benelüks ülkeleri adı verilmiştir ?

"Benelüks" adı  Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un kendi dillerindeki adlarının ilk hecelerinin birleştirilmesiyle (BELGIË, NEDERLAND, LUXEMBURG) oluşur.

Nasıl ortaya çıkmıştır?

Bu coğrafi bölge gerçek bir bütünü oluşturur. Ortak bir tarih, bu ülkelerin Escaut, Meuse ve Ren'in birbirine karışan deltaları çevresindeki konumları, topraklarının darlığı, yüksek nüfus yoğunluğu  ve karşılıklı alışverişe dayanan bir ekonomi, bu bütünün temel özellikleridir.
İş birliği 1944 yılında malların ve hizmetlerin, halklarının serbest dolaşımını sağlamak maksadıyla adı geçen üç ülkenin aralarındaki sınırları kaldırmaları sonucu başlamıştır. 3 Şubat 1958’de bu iş birliği Lahey kentinde imzalanan “Ekonomik Birlik” Antlaşması ile daha da güçlenerek Benelüks ülkeleri Avrupa’da güçlü bir oyuncu hâline gelmiştir. Elli yıllık bir süre için yapılan antlaşma, 2008'de süresiz olarak yenilenmiş ve adı da Ekonomik Benlüks Birliğinden Benelüks Birliğine çevrilmiştir.
Benelüks, sadece Avrupa Birliği’nin kurulmasında temel bir işlev olmakla kalmayıp, Avrupa’nın gelişmesine katkıda bulunan önemli girişimlere de ev sahipliği yapar. Avrupa‘nın gelişmesi, Benelüks iş birliğinin kapsamı ve şekli ile ifade olunur.

Benelüks ülkelerine hangi vize gereklidir?

Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’ya seyahat edebilmek için Schengen vizesi gerekmektedir. 

BELÇİKA

Küçük ve kolay bir ülke olan Belçika’da bir yerden bir yere gitmek fazla zamanınızı almıyor. Ulaşım ağı oldukça iyi ve düzenli işliyor. Bisiklet kullanımı çok yaygın ve kiralayan yerler oldukça fazla. Yaz mevsimi çok kalabalık olan ve turist akınına uğrayan ülkenin, kış aylarında da çok farklı bir tadı var…

Belçika mutfağı denildiğinde akla gelen ilk şeyler; mayonez ve birçok sosla hazırlanan patates kızartmaları, çikolatalar ve biralar olur. Ulusal yemekleri; patates, salata, biftek ve patatesli midyedir. Bu arada yöresel yemekleri tatmayı sevenlerdenseniz, bu ülke sizi fazlasıyla değişik tatlar bekliyor.

Ülkenin her tarafı tarihi eser ile dolu olduğu için hepsini ve her yeri gezmek sizi zorlayabilir ama Brüksel’in en ünlü ve hareketli meydanı olan Grand Place’ı görmeden ülkeden ayrılmayın. Bu meydan, Avrupa’nın en iyi meydanlarından biri olarak kabul edilmekte olup Barok, Gotik ve Louis XIV mimari gelenekleri harmanlanarak inşa edilmiştir.

Belçika’nın en ünlü şehirlerinden biri olan Brugge, mükemmel mimarisi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Diğer bir şehir Antwerp, Belçika’nın moda ve sanat dünyasının en sıcak noktasıdır. Ardennes bölgesindeki ormanlar ise size doğa ile baş başa kalma, yürüyüş, bisiklet ve kamp kurmak için muhteşem alanlar sunuyor.

  

HOLLANDA

Topraklarının çok büyük bir kısmı Batı Avrupa’da bulunur. Ayrıca Karayipler’de 3 adası yer alır. Ülke topraklarının büyük çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır. Bu sebeple İngilizce’de “Alçak ülke” anlamına gelen Netherlands adını almıştır. Avrupa’nın en büyük limanı olan Roterdam şehri bu ülkede bulunur.

Hollanda denilince aklımıza ilk gelen şehir tabii ki Amsterdam’dır. Çok kültürlü bir yer olan bu şehirde, tahminlere göre 180 farklı ülkeden insan yaşamaktadır. Amsterdam, Avrupa’da bulunan hiçbir şehre benzemez. Kendine özgü, kozmopolit ve özgür bir yapısı vardır. Şehri yürüyerek, bisikletle veya tekneyle gezebilirsiniz.

 

LÜKSEMBURG

Lüksemburg, küçük bir devlet olmasına karşın jeopolitik konumu nedeniyle büyük öneme sahip bir ülkedir. Son derece gelişmiş bir ekonomiye sahip olan ülkede kişi başına düşen milli gelir ortalaması, Dünya Bankası verilerine göre ilk sıradadır. 1995 ve 2005 yıllarında iki kez “Avrupa Kültür Başkenti” olma özelliğini taşıyan tek ülkedir. Kentin tarihsel değerleri 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi ile koruma altına alınmıştır. Lüksemburg ardenleri görülmeye değer yerlerdir. Özellikle doğayla iç içe tatil yapmak isteyenler için Obersauer ve Our Doğal Parklarını önerebiliriz. Schengen şehri Lüksemburg’da bulunur ve bu şehirde imzalanan anlaşma ile 14 Haziran 1985 tarihinde Avrupa’ya sınırsız ve pasaportsuz hayatın kapıları açılmıştır. Lüksemburg küçük ama çok etkili bir ülkedir.