Son günlerin adından en çok bahsettiren bilim insanlarından olan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Milliyet.com.tr'den Engin Uğur Ağır'a röportaj verdi.

İşte Savaş'ın hayıtının önemli dönüm noktalarını anlattığı o röportaj:

Bilime meraklı, iyi bir bilim insanı olmayı kendine hep hedef koymuş, akademik basamakları hızla tırmanarak, başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken bilimadamı. Kendisi gibi başarılı akademisyenler yetiştiren, bu durumuyla da haklı olarak gurur duyan Savaş’ın asıl hikayesi ne köyde doğmuş büyümüş olması, ne de zorluklarla devam eden eğitim yılları ve ne de yaşadığı imkansızlıkların üstesinden gelirken gösterdiği çabalar.
Asıl gerçek hikâyesi bilim ve bilime olan tutkusu. Bugün itibarıyla yetiştirdiği doktora öğrencilerinden ikisi farklı üniversitelerde rektörlük görevinde. Savaş,başta İstanbul Ticaret Odası’nın ödülü olmak üzere, ulusal ve uluslararası çok sayıda başarı belgesine sahip. Ayrıca birçok yayını, binlerce atıfı, iki kitabı ve Springer de birçok kitap bölümü yazarlığı bulunmakta. Çocukluğundan gençliğine, üniversite yaşamından akademisyenliğine kadar yaşadıklarını ayrınıtılı şekilde anlatan Savaş’ın, bir matematik sevdalısı olduğunu öğrendik. İşine dört elle sarılmasından dolayı eşini ve kızlarını ihmal ettiğini belirten Savaş’ın anlattıklarını zevkle okuyacağınızu umuyorum...

Hayalinde hep matematik var

Dar gelirli bir ailenin en büyük çocuğu olduğunu, küçüklük yıllarında hep matematik öğretmenliğini hayal ettiğini, orta öğretim yıllarında disiplinli çalışması sonucunda üstün başarı sağladığını belirten Savaş, 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü’nü derece ile bitirdiğini söyledi. Üniversite yıllarında öğretim üyesi olmanın da mümkün olduğunu gören, bilim insanı olmak için çıtayı yükselten Savaş, 1983 yılında ortaya koyduğu yüksek lisans tezi ile akademik hayata adım attığını, sırasıyla 1986’da doktora, 1988’de doçent ve 1993’te de profesör unvanını aldığını ifade etti.

Çalışmalarıyla bilime ışık tuttu

Doktora derecesini alır almaz, Post Doktora yapmak için bir yıl süre ile gittiği Hindistan’da Utkal Üniversitesi ile başlayan başarı hikâyesinin, 1992’de kazandığı Royal Society bursu ile İngiltere’nin Leicester Üniversitesi’nde, Dünya Bankası bursu ile 1997’de Amerika’da University of Florida, NATO ve Fulbright bursları ile 2000’li yıllarda Indiana Üniversitesi’ndeki çalışmalarıyla devam ettiğini ifade eden Savaş, 1995’te Yüksek Öğretim Kurulu Fen ve Mühendislik Milli Komitesi Fen Bilimler alt komitesine seçildiğini, bu kariyer yolculuğu sırasında birçok matematik probleminin çözümü için göz nuru döktüğünü, birçok bilim insanına destekleriyle ışık tuttuğunu, kaynak olduğunu söyledi.

2012 yılında asil üye seçildi

2010’da TUBİTAK; ARDEP de önce danışma kurulu üyeliğine, sonra Yönetim Kurulu üyeliğine atanan, bu görevi 2016’da sona eren Savaş, 2017-2020 yılları arasında aynı şekilde TUBİTAK; BİDEP Yönetim Kurulu üyeliği yaptığını, 2012’de Türkiye Bilimler Akademisi’ne asil üye olarak seçildiğini belirtti, “Bgüne kadar Google scholar göstergelerine göre 4 bin 880’in üzerinde atıfım oldu. 2019 yılını, yayınlara yapılan 486 atıfla kapattım. The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia) AASSA’nın Seul’de gerçekleşen Yönetim Kurulu toplantısında komite üyeliğine seçildim” diye konuştu. Yapmış olduğu azimli çalışmalarla bir anda zirveye yükselen Prof. Ekrem Savaş, akademisyenlerin kariyer karnelerini tutan veri tabanlarına göre; sadece 2015’ten bugüne binlerce farklı yayına kaynaklık ettiğini belirtti. Savaş, 2019 yılını aldığı 486 atıfla kapattığını, 2020’de ise 405 atıf aldığını kaydetti. Savaş’ın, bu verilere göre Uşak Üniversitesi Rektörü olarak atandığı günden itibaren bilimsel çalışmalarına, ulusal ve uluslararası olmak üzere toplamda 1268 atıf yapıldı. Rektörlük görevinin yanısıra 15 uluslararası derginin editörlüğünü de başarıyla yürüten Savaş, 100’e yakın derginin de bilimsel hakemliğini yapıyor.

Başarılı bilim insanı listesinde

2020 yılı için ABD ve Hollanda’dan bilim insanlarının yer aldığı ekip tarafından, bilimsel makalelerin sayısı, atıf sayısı, yazar sırası, yazar sayısı, kendine atıf oranı gibi değişkenlerden oluşan, yaklaşık yedi milyon araştırmacı üzerinde yürütülen ve dünyanın en etkili 159 bin 684 bilim insanının 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında listelendiği çalışma, Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda yürütülerek, “Plos Biology” isimli bilimsel dergide yayımlandı. Savaş, genel matematik alanında 48 bin 314 bilim insanı arasında 456’ncı sırada yer aldı.

Yıllarca usanmadan çalıştı

Akademisyenliğin zor ama bir o kadarda kutsal meslek olduğunu belirten Prof. Dr. Savaş, “Akademisyenlik, yeni nesillere yol göstermenin yanısıra aynı zamanda aynı alanda çalışma yapan meslektaşlarınıza bilimsel katkı sağlayabilme imkânı veriyor. Üniversitemizde çalışmalarını sürdüren birçok akademisyen arkadaşım gibi ben de 1984’ten bu yana alanımda sayısız çalışma yaptım. İlk çalışmamı yüksek lisans tezimden çıkararak, 1984’te TÜBİTAK’ın matematik dergisinde yayınladım. İlk olması nedeniyle bir çoçugum olmuş kadar sevinmiştim. Ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılarak kendimi ifade ettim. Şimdi birçok uluslararası sempozyumlara çağrılı konuşmacı olarak davet ediliyorum. Yıllarca usanmadan, yorulmadan büyük bir aşk ile bilim için sürdürdüğüm çabalarım, bugün için bana onurlu bir karne bıraktı. Zaman olur ki hayali cihan olur. Bu yorucu aynı zamanda zevk ve heyecan dolu akademik hayat yolculuğumda, bana en büyük desteği veren eşime, onlara yeteri kadar zaman ayıramadığım için bana serzenişte bulunan kızlarıma, ne kadar çok teşekkür etsem azdır. Onlar da bir bilim insanın eşi ve çocukları olmanın, ne kadar meşakkatli olduğunu, bu akademik hayat yolculuğunda benimle beraber yaşadı” dedi.

Doğa yürüyüşünü çok seviyor

Görevi dışında üniversitedeki sportif etkinliklere de katılan Prof. Dr. Ekrem Savaş, hafta sonu kent çevresinde doğa yürüyüşlerine katıldığını, son olarak Murat Dağı’na tırmandığını belirtti. Zirveye çıktıklarını kaydeden Savaş, rektör olmanan dosyalarla uğraşmak ve üniforma içinde anılmaktan başka bir şey olduğunu söyledi.

Yorgunluğunu cirit atarak gideriyor

Prof. Dr. Ekrem Savaş, aktif olarak cirit sporuyla da ilgileniyor. Haftanın yorgunluğunu cirit attığında giderdiğini beliten Savaş, “Hareketli bir spor tarzı. İster istemez son derece enerjik olmak zorundasın. At üstünde kendimi çok rahat hissediyorum. Kesinlikle zorlanmıyor, aksine büyük keyif alıyorum” diyor.

Yabancı dil önem taşıyor

“Saadetin yolu, muvaffakiyetin yolundan ayrı değildir. Ve saadet ülkesi muvaffakiyet diyarının biraz daha ilerisindedir. Bu diyarı aşmadan saadete erişmek imkansız değilse de güçtür. Muvaffak olmuş insan için saadete kavuşmak ise kolay. Yalnız birazcık daha gayret işidir” diyen Prof. Savaş, akademisyenlerin bilgilerini artırmak için, alanlarındaki tüm literatür hakkında bilgi sahibi olmasını ayrıca yabancı dilin de büyük önem arzettiğini belirtti. İyi bilim insanı olmak için günde en az 13 saat çalışmak gerektiğinin özellikle altını çizen Prof. Savaş, “İyi bir akademisyen, öğrencileriyle ve iş arkadaşlarıyla sosyal ilişki kurabilme yeteneğine de sahiptir. Alanınızda en iyilerden biri olmayı hep kendinize hedef koymalısınız.
Doktor, doçent veya profesör olmak için değil, iyi bir bilim insanı olmak öncelikli derdiniz olmalı. Ne yaparsanız yapın ama en iyisini yapın. Çok çalışın, bunun milletinize, ailenize ve vatanınıza bir vefa borcu olduğunu hiç unutmayın. Gece yatağa uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyumayın. Sürekli çalışan ancak hırsa kapılmayın. Zira hırs, verimli çalışmanın sağlık ve saadetin düşmanı” şeklinde konuştu.

Derin Gerçekler'de de konuşulmuştu

Geçtiğimiz günlerde de bu konu, Genel Koordinatörümüzün hazırlayıp sunduğu, Abdurrahman Dilipak'ın yorumladığı Derin Gerçekler programında gündeme gelmiş, Prof. Dr. Ekrem Savaş'ın başarıları konuşulmuştu.

Milliyet