Türkiye'nin de aralarında olduğu bir çok devletten Türkiye'den Bill Gates'in aşısına 'GAVI' adlı aşı projesine destek geldi. Peki nedir bu GAVİ?  Küresel bir operasyon mu? Masum bir sağlık hizmeti mi? Konuyla alakalı ilk tepki 5G Virüs Platformu sözcüsü gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak'tan geldi. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Londra’da  düzenlenen, "2020 Küresel Aşı Zirvesi"ne, gönderdiği video mesaj ile katıldı.

Konferansı Bill Gates’in kurucusu olduğu GAVİ, The Vaccine Alliance düzenledi. Gavi, aşı İttifakı için 2000 yılında kuruldu. Kurulmasındaki amaç, “Yoksul ülkelerde aşıya erişimin artırılması ile kamu-özel sektör küresel sağlık ortaklığı” olarak ifade edilmişti.

GAVI Nedir?

GAVI yani Aşı ve Bağışıklama İçin Küresel İşbirliği (Global Alliance for Vaccines and Immunization), 2000 yılında, DSÖ, UNICEF, Dünya Bankası, ulusal hükümetler, uluslararası kalkınma bankaları, hükümet dışı kuruluşlar, Bill ve Melinda Gates Vakfı, çocuk aşıları programı, sağlık için uygun teknoloji programı, vakıflar, halk sağlığı programları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki aşı endüstrisinin temsilcilerinin bir araya gelmelerinden oluşan bir oluşum.

Bu birlik, Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından bağışlanan 750 milyon dolar ile kurulan Aşı Vakfı'nın finans desteğiyle çalışmaya başlamış ve vakıf, Kanada, Danimarka, Hollanda, Norveç, İsveç, İngiltere, ABD hükümetlerinin katkılarıyla sermayesini 1 milyar dolara yükseltmiş.

GAVI, 2000 yılından beri, yoksul ülkelere Aşı Vakfı aracılığıyla “yardım” ediyor. Kişi başına gelirin 1000 dolardan az ve bağışıklama kapsayıcılığının %80'in altında olması, ülkeyi bu yardım için uygun pozisyona getiriyor.

İŞTE İLGİNÇ DETAYLAR! CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI VE GAVİ'YE YÖNELİK DİLİPAK'IN TEPKİSİ

GAVI neleri hedeflemektedir? Yola çıkış noktaları her çocuğun bağışıklanma hakkının olduğudur. Hedeflerinin arasında bağışıklama sistemlerinin geliştirilmesi, kapsayıcılığın arttırılması, yoksul ülkelerde hizmetin yürütülmesine yönelik sürdürülebilir finans mekanizmaları geliştirmek, yoksul ülkelere daha düşük fiyatla aşı satılması için çaba harcamak, bağışıklamayı “dış borç yaralarının sarılması da içinde yer almak üzere uluslararası kalkınma çabalarının bir ölçütü olarak kullanmak hedeflerinin arasında yer almaktadır. Bu küresel işbirliği hareketinin içinde Uluslararası Para Fonu'nun kardeşi Dünya Bankası da yer almasa, yaraları sarılacak dış borçları zaten bu kuruluşlar vermese, belki de bu ulvi amaçlara inanmak olanaklı olabilirdi.

DSÖ, UNICEF ve Dünya Bankası üçlüsünün 2002 aşı ve bağışıklama raporlarında kamu sektörüne biçtikleri rol, hastalık yükünü tahmin etmek, yeni aşı talebini öngörmek ve aşı pazarını garantilemek konusunda çaba harcamasıdır. Bu üçlünün önerdiği çözüm; Aşı Vakfı, AIDS-Tüberküloz ve Sıtmayla Küresel Mücadele Vakfı gibi kuruluşların ucuz aşı fiyatları için lobicilik yapmasıdır!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da , “Türkiye'nin salgın sonrası döneme ilişkin çalışmalarda  Küresel Aşı İttifakı İnisiyatifi (GAVİ) ve diğer paydaşlarla iş birliği içerisinde hareket etmeye hazır olduğunu” vurguladı.

Bill Gates’de GAVİ’nin patronu olarak,  1 saat sonra Twitter’dan, “Bugün dünya liderleri tam destek sözü verdi.”  Paylaşımında  bulundu. Gates Twitter mesajında,  “Daha fazla çocuğa hayat kurtaran aşılara erişme ve daha sağlıklı bir dünya kurma misyonu. Bu anı mümkün kılan hayırseverlere minnettarız.” dedi.  Ve Boris Johnson’a ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

ABDURRAHMAN DİLİPAK TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye’de ise ilk tepki 5G Virüs Platformu sözcüsü gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak’tan geldi. Dilipak’da yaptığı açıklamada, “Ölümü, hayat diye pazarlıyorlar. Bill Gates’in aşısı tarihin en büyük komplosu. BOP’dan daha büyük, İstanbul Sözleşmesinden de,  Mc Kinsey’den de çok daha büyük bir tehlike. Bill bugün açıkladı. Tayyib bey destek sözü verdi. Ve biz bir üye atayacağız. 5G alçak irtifa uyduları konusunda aldatılıyoruz.” diyerek tepki gösterdi.