Peki depremde zarar gören araçlar ne olacak? Araç sahibi depremde hayatını kaybettiyse ne olacak? Merak edilen soruları Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı Milliyet'e cevapladı.

‘PİYASA RAYİÇ BEDELİNİ ALABİLİYORLAR’

Bağcı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “10 ili etkileyen depremde binlerce araç pert oldu. Deprem nedeniyle aracı zarar gören kişinin kasko poliçesi yoksa zararı kendisi karşılayacaktır. Ama kasko poliçesi varsa poliçelerde deprem teminatı var. Tüm poliçelerde otomatik deprem teminatı oluyor ve bu yüzde 100 karşılanıyor. Arabası mesela pert olduysa bu aracın piyasa rayiç bedeli ne ise çok hızlı bir şekilde alabiliyorlar.

ARAÇTA KISMİ HASAR VARSA KASKO KARŞILIYOR MU?

Araçlarda kısmi hasar varsa ona gelen eksperimiz karar veriyor. Önce hasar dosyası açılıyor eksper gelip görüyor diyor ki ‘bu pert, ya da tamir edilebilir’. Tamir masrafları karşılanıyor. Ondan sonra serviste yapılıp araç teslim de edilebiliyor.

BÜTÜN KASKO POLİÇELERİNDE DEPREMLE İLGİLİ TEMİNAT VAR MI?

Deprem otomatik teminattır. Kişi kendisi ben istemiyorum diyorsa çıkarılabiliyor. Ya da dar kapsamlı kaskolar var bunlar kapsama girmiyor. Grev, lokavt, terör, hırsızlık, yangın bunlar otomatik teminatlardır ve kasko tarafından karşılanır.

ARAÇ SAHİBİ DEPREMDE HAYATINI KAYBETTİYSE TAZMİNATI NE OLACAK?

Deprem sebebiyle araç sahibi vefat etmişse kaskodan tazminat alabilmek için mirasçısı başvuruyor. Bu başvuru mirasçılık belgesi ile yapılabiliyor. Aynı şekilde bu tazminat DASK için de geçerli.

'KASKON VARSA HASARINI ALIRSIN’

Deprem otomatik teminattır. Kaskon varsa hasarını alırsın. İnsanların zorunlu deprem sigortası, konut sigortası, iş yeri ve kasko poliçelerinin yapmalarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Felaket yaşıyoruz ama geride kalan vatandaşların zor durumda kalmaması zarar görmemesi için sigortanın önemi bir kez daha ortaya çıktı.”