Erken Yaşam ve Aile

Poe, 19 Ocak 1809'da Boston, Massachusetts'te doğdu.

Poe, İngiliz aktris Elizabeth Arnold Poe ve Baltimore'da doğmuş bir aktör olan David Poe, Jr. olan anne babasını gerçekten hiç tanımadı. Babası Poe'nun hayatında erken yaşta aileyi terk etti ve annesi o daha üç yaşındayken tüberkülozdan öldü.

Kardeşi William ve kız kardeşi Rosalie'den ayrılan Poe, başarılı bir tütün tüccarı olan John ve Frances Allan ve eşi ile Richmond, Virginia'da yaşamaya başladı. Edgar ve Frances bir bağ kuruyor gibiydi, ancak John Allan ile daha zor bir ilişkisi vardı. 

13 yaşına geldiğinde Poe üretken bir şairdi, ancak edebi yetenekleri okul müdürü ve Poe'nun aile işinde onu takip etmesini tercih eden John Allan tarafından cesareti kırıldı. Şiiri kâra tercih eden Poe'nun, Allan'ın bazı iş kağıtlarının arkasına şiirler yazdığı bildirildi.

Para, Poe ve John Allan arasında da bir sorundu. Poe, 1826'da Virginia Üniversitesi'ne gitti ve burada derslerinde başarılı oldu. Ancak, Allan'dan tüm masraflarını karşılayacak kadar fon alamadı. Poe aradaki farkı kapatmak için kumara yöneldi ama sonunda borçlandı. 

Eve ancak başka bir kişisel aksilikle yüzleşmek için döndü - komşusu ve nişanlısı Sarah Elmira Royster başka biriyle nişanlıydı. Kalbi kırık ve sinirli olan Poe, Boston'a taşındı.

Ordu ve Batı Noktası

1827'de, ilk kitabını yayınladığı sıralarda, Poe ABD Ordusuna katıldı. İki yıl sonra Frances Allan'ın tüberkülozdan ölmekte olduğunu öğrendi, ancak Richmond'a döndüğünde çoktan vefat etmişti.

Virginia'dayken, Poe ve Allan kısa süreliğine birbirleriyle barıştılar ve Allan, Poe'nun West Point'teki Birleşik Devletler Askeri Akademisi'ne randevu almasına yardımcı oldu . Poe, West Point'teki çalışmalarında başarılı oldu, ancak bir yıl sonra görevlerini kötü idare ettiği için kovuldu. 

West Point'te geçirdiği süre boyunca Poe, kendisine haber vermeden yeniden evlenen üvey babasıyla kavga etmişti. Bazıları, Poe'nun, sonunda Poe ile bağlarını kesen Allan'a kin beslemek için kasten kovulmaya çalıştığını öne sürdü.

Editör, Eleştirmen, Şair ve Yazar

West Point'ten ayrıldıktan sonra Poe üçüncü kitabını yayınladı ve tam zamanlı yazmaya odaklandı. New York City, Baltimore, Philadelphia ve Richmond'da yaşayan fırsat arayışı içinde dolaştı. 1834'te John Allan öldü, Poe'yu vasiyeti dışında bıraktı, ancak Allan'ın hiç tanışmadığı gayri meşru bir çocuk sağladı.

Yoksulluk içinde yaşama mücadelesini sürdüren Poe, kısa öykülerinden birinin Baltimore Saturday Visiter'da bir yarışma kazanmasıyla ara verdi . Daha fazla kısa öykü yayınlamaya başladı ve 1835'te Richmond'daki  Southern Literary Messenger'da editoryal bir pozisyon aldı.

Poe, çağdaşları hakkında kötü eleştiriler yazarak acımasız bir eleştirmen olarak ün kazandı. Sert eleştirileri ona "Tomahawk Adamı" lakabını kazandırdı. 

Dergideki görev süresi kısa oldu. Poe'nun agresif eleştirici üslubu ve bazen kavgacı kişiliği, yayınla ilişkisini gerdi ve 1837'de dergiden ayrıldı. Bazı haberlere göre, alkolle ilgili sorunları da ayrılmasında rol oynadı.

Poe, Burton's Gentleman's Magazine , Graham's Magazine , The Broadway Journal'da kısa işler yaptı ve çalışmalarını diğer dergilerin yanı sıra Alexander's Weekly Messenger'a sattı.

1844'te Poe New York'a taşındı. Orada, The New York Sun'da Atlantik Okyanusu'nu geçen bir balon gezisi hakkında daha sonra bir aldatmaca olduğu ortaya çıkan bir haber yayınladı . Dublörü dikkat çekti, ancak Poe'yu edebi bir sansasyon haline getiren, 1845'te yayımladığı "Kuzgun" oldu.

Aynı yıl, Poe, diğer şair Henry Wadsworth Longfellow'a yönelik sert eleştirileri nedeniyle kendisini saldırı altında buldu . Poe, oldukça popüler bir edebi şahsiyet olan Longfellow'un bir intihalci olduğunu iddia etti ve bu da Poe'ya karşı bir tepkiyle sonuçlandı.

Bir yazar olarak başarısına ve popülaritesine rağmen, Poe finansal olarak mücadele etmeye devam etti ve yazarlar için daha yüksek ücretler ve uluslararası bir telif hakkı yasasını savundu.

Eşi

1831'den 1835'e kadar Poe, halası Maria Clemm ve kızı, kuzeni Virginia ile babasının doğduğu Baltimore'da yaşadı. İlgisini hem edebi ilham kaynağı hem de aşk ilgisi haline gelen Virginia'ya adamaya başladı.

Çift, 1836'da henüz 13 yaşındayken evlendi. 1847'de, Poe'nun annesi ve erkek kardeşinin öldüğü aynı yaşta olan 24 yaşında, Virginia tüberkülozdan öldü. 

(1940–)

Poe, ölümünden sonra kedere yenik düştü ve çalışmaya devam etmesine rağmen, kötü sağlıktan mustaripti ve 1849'daki ölümüne kadar maddi olarak mücadele etti.

Şiirler

Poe ilk kitabı Timur ve Diğer Şiirler'i 1827'de kendi kendine yayınladı. İkinci şiir koleksiyonu Al Aaraaf, Tamerlane ve Minor Poems 1829'da yayınlandı. 

1835'ten 1837'ye kadar Richmond'daki Southern Literary Messenger'da eleştirmen olarak Poe, tek romanı The Narrative of Arthur Gordon Pym'in iki bölümü de dahil olmak üzere dergide kendi eserlerinden bazılarını yayınladı . 

Kısa hikâyeler

1830'ların sonlarında Poe , kısa öykülerden oluşan bir koleksiyon olan Grotesk ve Arabesk Masalları'nı yayınladı. "The Fall of the House of the Usher", "Ligeia" ve "William Wilson" da dahil olmak üzere en tüyler ürpertici hikayelerinden birkaçını içeriyordu. 

1841'de Poe, "Morg Sokağı Cinayetleri" ile yeni dedektif kurgu türünü başlattı. Edebi yenilikleri ona "Dedektif Hikâyesinin Babası" lakabını kazandırdı. Yükselişte olan bir yazar, 1843'te gizli kodlar ve av hazinesi hakkında merak uyandıran bir hikaye olan "Altın Böcek" ile edebiyat ödülü kazandı.

'Siyah kedi'

Poe'nun kısa öyküsü “Kara Kedi” 1843'te The Saturday Evening Post'ta yayınlandı . İçinde, bir kerelik bir hayvansever olan anlatıcı, karısına ve kara kediye taciz etmeye başlayan bir alkolik olur. Korkunç hikayenin sonunda, anlatıcı karısını öldürürken kendi deliliğe inişini gözlemler, kara kedisinin polise bildirdiği bir suç. Hikaye daha sonra 1845'te Edgar Allan Poe'nun Tales adlı kısa öykü koleksiyonuna dahil edildi .

'Kuzgun'

Poe'nun 1845'te New York Evening Mirror'da yayınlanan şiiri  "The Raven", Amerikan edebiyatının en tanınmış şiirleri ve Poe'nun kariyerinin en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Bilinmeyen bir anlatıcı, büyük aşkı Lenore'nin ölümünün yasını tutar ve ısrarla bir kelimeyi tekrarlayan bir kuzgun tarafından ziyaret edilir: "Nevermore." 18 altı satırlık stanzadan oluşan eserde Poe, ortak temalarından bazılarını araştırdı - ölüm ve kayıp.

'Annabel Lee'

Bu lirik şiir Poe'nun ölüm ve kayıp temalarını tekrar araştırıyor ve iki yıl önce ölen sevgili karısı Virginia'nın anısına yazılmış olabilir. Şiir, Poe'nun ölümünden iki gün sonra, 9 Ekim 1849'da New York Tribune'de yayınlandı . 

Poe, kariyerinin ilerleyen zamanlarında farklı biçimlerde çalışmaya devam etti, kendi metodolojisini inceledi ve genel olarak "The Philosophy of Composition", "The Poetic Principle" ve "The Rationale of Verse" dahil olmak üzere çeşitli makaleler yazdı. Ayrıca heyecan verici "Amontillado Fıçısı" hikayesinin yanı sıra "Ulalume" ve "The Bells" gibi şiirlerin de yapımcılığını yaptı.

Ölüm

Poe 7 Ekim 1849'da öldü. Son günleri biraz gizemli kalıyor. Poe, 27 Eylül 1849'da Richmond'dan ayrıldı ve güya Philadelphia'ya gidiyordu. 

3 Ekim'de Baltimore'da büyük bir sıkıntı içinde bulundu. Poe, dört gün sonra öldüğü Washington College Hastanesi'ne götürüldü. Son sözleri "Tanrım, zavallı ruhuma yardım et" oldu.

O sırada Poe'nun "beyin tıkanıklığından" öldüğü söyleniyordu. Ancak gerçek ölüm nedeni, sonsuz spekülasyonların konusu oldu. 

Bazı uzmanlar alkolizmin ölümüne yol açtığına inanırken, diğerleri alternatif teoriler sunuyor. Kuduz, epilepsi ve karbon monoksit zehirlenmesi, büyük yazarın ölümüne yol açtığı düşünülen koşullardan sadece birkaçı.

Miras

Ölümünden kısa bir süre sonra, Poe'nun itibarı, edebi rakibi Rufus Griswold tarafından büyük ölçüde zarar gördü. Poe tarafından sert bir şekilde eleştirilen Griswold, intikamını Poe'nun ölüm ilanında aldı ve yetenekli ama sorunlu yazarı zihinsel olarak dengesiz bir ayyaş ve çapkın olarak tasvir etti. 

Ayrıca Poe'nun ilk biyografisini kaleme aldı ve bu da halkın kafasında bu yanlış anlamaların bazılarının pekiştirilmesine yardımcı oldu.

Poe, hayatı boyunca hiç finansal başarı elde edememiş olsa da, Amerika'nın en kalıcı yazarlarından biri haline geldi. Eserleri, bir asırdan fazla bir süre önce olduğu kadar bugün de ilgi çekicidir. 

Yenilikçi ve yaratıcı bir düşünür olan Poe, modern okuyucuları hala şok eden, şaşırtan ve harekete geçiren hikayeler ve şiirler hazırladı. Karanlık çalışması Charles Baudelaire , Fyodor Dostoyevski ve Stephane Mallarme gibi yazarları etkiledi.