MEHMET GÜRCAN KARAKAŞ KİMDİR?
2 Haziran 2018 yılında yapılan açıklamayla Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kuruluşunun tamamlandığı ve başına Mehmet Gürcan Karakaş’ın getirildiği duyurulmuştu. Mehmet Gürcan Karakaş o dönem yaptığı açıklamada projenin Türkiye için makroekonomik gerekliliğin yanında ileri teknoloji alanında olmasından dolayı stratejik olarak çok büyük önem teşkil ettiğini ve doğru bir proje olduğunu söylemiş, son 12 yıldır otomotiv teknolojilerinin içinde aktif rol aldığını aktararak şöyle demişti:

ODTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLDU
Peki, Mehmet Gürcan Karakaş kimdir? Anadolu Ajansı Mehmet Gürcan Karakaş’ın biyografisini şöyle paylaşmıştı: Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’nin başına getirilen Üst Yönetici (CEO) Karakaş, 1965’te Antalya’nın Akseki ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Almanya’da, liseyi Ankara’da tamamlayan Karakaş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu.


ASELSAN VE ARDINDAN BOSH
Mezuniyetten bir gün sonra Aselsan’da tasarım mühendisi olarak iş hayatına başlayan Karakaş, 1990 yılında Bosch Türkiye’ye geçti ve 1997’de Bosch Türkiye’nin satış direktörü oldu.

Karakaş, iki yıl genel müdür yardımcılığı görevini sürdürdükten sonra 2004’te Bosch Türkiye’nin başına geçti ve bu süre zarfında 600 milyon avroluk yatırımla ürün geliştirme biriminin büyütülmesine ve satış ağının yeniden şekillendirilmesine liderlik etti. Karakaş yönetiminde 9 bin 600 çalışanlı Bosch Türkiye, senelik 1,5 milyar avroluk ciroya ulaştı. 2007 yılında Bosch Küresel’de grubun en karlı iş birimi Otomotiv Satış Sonrası Hizmetleri’nde tüm dünya için satış ve pazarlama sorumlusu olan Karakaş, Bosch Car Service’i yeniden yapılandırarak şirketin veriminin önemli derecede artırılmasına liderlik etti.

Karakaş, yeni görevinden önce Bosch’un stratejik önemli kollarından 18 bin çalışanlı ve 4 milyar avro cirolu Elektrikli Tahrik Sistemleri’nde icra kurulu üyeliği, satış ve pazarlama iş birimi sorumluluğunu üstleniyordu.

ALMAN EKONOMİ GAZETESİ TARAFINDAN 100 İSİM ARASINDA GÖSTERİLDİ
Asya’daki zorlu projeler için de ilk akla gelen isimlerden biri olan Karakaş, kendisine bağlı çalışan Kore’de bir ve Çin’de iki ortak girişimin yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Karakaş, 2011 yılında Alman ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’ın yaptığı araştırmada, Almanya’nın en büyük 30 şirketini yönetmeye aday 100 yöneticiden biri olarak seçildi.