Doğumu ve eğitimi;
Temmuz 1959'da Al-Majdal bölgesindeki işgal altındaki Al-Joura köyünden bir ailenin çocuğu olarak Al-Shati mülteci kampında dünyaya gelen Şeyh Siyam, okul dönemini Al-Shati mülteci kampında geçirdikten sonra Ramallah'taki Öğretmenler Evi'ne kaydoldu ve 1980 yılında fen ve matematik öğretmenliği diplomasıyla mezun olduktan sonra üniversite eğitimini Al-Quds Open University'de tamamladı ve 2000 yılında İslami eğitim alanında lisans derecesi aldı.

Şeyh Siyam 1980 yılından 2003 yılı sonuna kadar Gazze'deki UNRWA okullarında öğretmen olarak çalışmış ve Hamas'a yakınlığı nedeniyle Ajans yönetiminin tacizleri sonucu işinden ayrılmak zorunda kalmıştır.

Siyasi deneyim:
Gazze Şeridi'ndeki birçok camide vaiz ve hatip olarak çalıştı, Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti üyesi ve Gelecek Araştırma Merkezi'nin kurucu yönetim kurulu üyesiydi.

Şeyh Siyam 1989-1992 yılları arasında işgal hapishanelerinde dört kez tutuklandı ve 1992 yılında yüzlerce İslami çalışma lideriyle birlikte Güney Lübnan'daki Marj Al-Zuhour'a sürüldü.

1995 yılında, Filistin Yönetimi'nin Hamas ve İslami Cihad'a karşı başlattığı toplu tutuklama kampanyasının bir parçası olarak, bu iki hareketin işgal altındaki topraklarda bir dizi şehadet operasyonu düzenlemesinin ardından, Hamas'la olan siyasi ilişkisi nedeniyle Filistin İstihbarat Servisi tarafından tutuklandı.

Hamas'ı Ulusal ve İslami Güçler Yüksek Takip Komitesi'nde temsil etti, hareketin siyasi bürosunun bir üyesi olarak görev yaptı ve dış ilişkiler departmanından sorumluydu.

İçişleri Bakanı:
2006 yılında İslami Direniş Hareketi "Hamas "ın siyasi bürosunun bir üyesi olan Şeyh Said Siyam, Değişim ve Reform Bloğu için yapılan yasama seçimlerinde parladı ve yaklaşık 76,000 oy alarak Filistin seçimlerindeki en yüksek oyu aldı ki bu da Şeyh Siyam'ın geniş popülaritesini ve Filistin halkının genel kabulünü göstermektedir.

Hamas'ın 2006 seçimlerinde Yasama Konseyi'ndeki sandalyelerin çoğunluğunu kazanmasının ardından hareket, grupların katılmayı reddetmesi üzerine tek taraflı bir hükümet kurdu. Şeyh Siyam İçişleri Bakanlığı'na atandı ve o dönemde güvenlik servislerini rahatsız eden bir dizi krizi yönetmedeki rolü ortaya çıktı.

Güvenlik servislerinin liderleri Siyam'ın kararlarını hiçe saymakta ve emirlerine uymamakta ısrar edince, Gazze'deki güvenlik durumunu kontrol etmek için "Yürütme Gücü" adında yeni bir güvenlik gücü kurdu.

Siyam, İsrailli asker Gilad Şalit'in kaçırılmasının ardından Gazze'ye yönelik saldırıların bir parçası olarak Haziran 2006'da işgal savaş uçaklarının ofisini bombalamasının ardından kendisine yönelik bir suikast girişiminden kurtuldu.

Haziran 2007'de Siyam, Gazze Şeridi'ndeki kaos ve güvensizlik ortamını sona erdirmek ve güvenlik ortamını tesis etmek için bir karar aldı.

Şeyh Siyam'ın Gazze Şeridi'nde güvenliği yeniden tesis etmesi ve hükümeti engelleme ve direniş projesini tasfiye etme planlarını boşa çıkarmasının ardından 2007 yazı en güvenli ve emniyetli dönem oldu.

Aralık 2008'in sonunda işgal savaş uçaklarının çoğu İçişleri Bakanlığı'na ait yüzden fazla hükümet binasını bombalaması ve 250'den fazla güvenlik personelinin şehit olması Siyam'ı ezici saldırılar karşısında bakanlığını yönetme konusunda büyük bir zorlukla ve iç cepheyi koruma konusunda kaçınılmaz bir zorunlulukla karşı karşıya bıraktı.

Şeyh Siyam, tüm güvenlik merkezlerinin hedef alınmasından sadece saatler sonra güvenlik personelini sokağa geri döndürebildiği ve krizi yönetmedeki büyük bilgeliğini gösterdiği için iç cepheyi korumayı ve direnişin arkasını korumayı başardı.

Suikast sonucu öldürüldü:
İşgal uçakları tarafından on beş Ocak 2009'da El Furkan Savaşı sırasında kardeşinin evini hedef alan bir tondan fazla patlayıcı içeren bir bombayla suikasta uğradı ve kendisi, oğlu Muhammed, kardeşi İyad ve kardeşinin eşinin yanı sıra çok sayıda Filistinlinin şehit olmasına yol açtı ve böylece bir eğitimci, vaiz, mücahit, lider, bakan ve şehit olarak mükemmelleştirdiği bir hayatı sona erdi.